El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha destacat el valor històric d'aquesta Diada Nacional de Catalunya. En unes breus declaracions a la premsa des de Sant Vicenç dels Horts, on ha encapçalat com alcalde els actes municipals de commemoració de l'Onze de Setembre, Junqueras ha assegurat que la Via Catalana "serà una manera de demostrar al món la nostre voluntat de continuar sent" com a país. Com fa des que és alcalde del seu poble, Junqueras ha iniciat la Diada oferint una breu xerrada història sobre els fets de 1714 als veïns de Sant Vicenç, i que ha conclòs fent una crida als demòcrates que defensen el dret a decidir "a treballar sense descans" davant els "enemics de la democràcia i la llibertat".

Junqueras ha destacat que els combatents en l'últim setge de Barcelona de 1714 no lluitaven per uns símbols o unes banderes, sinó per les seves llibertats, les seves lleis i la seva economia. Justament els mateixos objectius, ha assenyalat, que defensen actualment bona part de la ciutadania de Catalunya.

"La majoria de nosaltres estem aquí per intentar ajudar la nostre gent, perquè visqui millor, per intentar garantir els seus drets i per intentar ajudar la nostre economia", ha afirmat Junqueras davant desenes de veïns de Sant Vicenç dels Horts que s'aplegaven a la petita sala de plens de l'Ajuntament on s'ha hagut de traslladar l'acte a causa de la pluja.

"Estem convençuts", ha prosseguit el president d'ERC, "que la millor manera de defensar la nostre llibertat és fer-ho nosaltres mateixos". En aquest sentit, Junqueras ha recordat que tots aquells que defensen el dret a decidir, "tant els que votaran que sí, com el que votaran que no" a la independència de Catalunya "estan al mateix bàndol, el de la democràcia".

Per Junqueras "l'enemic de la democràcia i la llibertat" són aquells que lluiten perquè Catalunya no pugui celebrar una consulta per decidir el seu futur polític."El que ens separa d'ells, és que nosaltres farem tot el possible perquè pugui votar tothom i ells faran tot el possible, perquè no puguem votar".

I davant d'això, ha afegit al final del seu discurs, davant d'aquells que "no descansen mai i conspiren cada instant de la seva vida, com han fet sempre, contra la llibertat i la democràcia". "No ens queda cap altre remei que treballar sempre i no descansar mai, fins a la victòria", ha conclòs Junqueras motivant els aplaudiments dels assistents.