«Manresa pot estar satisfeta del seu Orfeó per haver estat present en un acte com aquest, que tampoc no és fàcil i no tothom hi accedeix». Són paraules del president de l´Orfeó Manresà, Lluís Piqué, poc després que el conjunt coral participés ahir en l´acte institucional de la Diada al parc de la Ciutadella, a Barcelona.

«Ens feia molta il·lusió i l´Orfeó ha estat brillant. Tant el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, com el coordinador de l´acte, Joan Ollé, ens han felicitat», afirmava Piqué. L´Orfeó va interpretar El cant de la senyera mentre s´hissava la bandera i Els segadors . «Realment ha sigut molt emocionant», deia.

L´Orfeó va rebre la invitació per participar a l´acte institucional a principi del mes de juliol. Com a fet simbòlic, els cantaires van estrenar ahir un nou vestuari de pantalons negres i una camisa de tall modern amb l´anagrama de l´entitat. Confessava que van patir pel temps i si s´acabaria suspenent per la pluja. «Per sort, però, hi ha hagut una pausa, i tot i començar amb retard un cop ha engegat tot ha anat rodat».

De l´acte en si Piqué narrava que «ha sigut tota una experiència. Com a entitat que té la Creu de Sant Jordi ens conviden a l´acte cada any, però des del darrere ho veus molt diferent i aprecies l´organització que fa falta. És una moguda important».

Cultura, història i llengua

La cultura, la història i la llengua van guiar l´acte institucional de la Diada a la Ciutadella, que va recordar efemèrides com el centenari del naixement de Salvador Espriu. Arenys de Mar, en homenatge a l´obra Sinera d´Espriu, va ser el municipi portador de la senyera hissada pels Mossos d´Esquadra, de la mateixa manera que Manresa va portar la seva fa dos anys.

L´acte es va celebrar davant de 6.000 persones, i per primera vegada no hi va assistir el PP. Ciutadans tampoc no ho va fer.

Altres efemèrides rememorades al llarg de l´acte institucional van ser el 800 aniversari de la batalla de Muret; el 600 aniversari de la mort de Bernat Metge; el centenari de la promulgació de les normes ortogràfiques de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) el 50 aniversari de les declaracions de l'abat de Montserrat Aureli Escarré al diari Le Monde; i el 50 aniversari de la mort de Carmen Amaya.

La creació i la direcció escènica de l'espectacle va ser a càrrec de Joan Ollé, que enguany va comptar amb l´actriu Mercè Pons com a conductora de l'acte. Ollé va dissenyar una cerimònia amb intervencions musicals de Raynald Colom, Alidé Sans, Blaumut, Carles Dénia, Laura Guiteras, Karime Amaya, Toni Xuclà i Mercè Martínez, entre d´altres, a més a més de l´Orfeó Manresà. Per altra banda, la lectura de textos les van protagonitzar els actors Jordi Boixaderas, Àlex Casanovas, Eduard Farel·lo, Nora Navas, Joan Pera, Marta Betriu, Carme Elias i Clara Segura.

Molts d'aquests participants van protagonitzar el tram central, el més extens, dedicat al poeta Salvador Espriu, amb lectures de textos de l'autor i amb cançons del disc homenatge Amb música m'escoltaries millor, produït pel músic establert a Manresa Toni Xuclà, director musical de l'acte.

També hi van intervenir l'especialista en cultura medieval Antoni Rossell i el president de la Secció Filològica de l'IEC, Isidor Marí.

L'altre homenatge destacat va ser per la cantaora i bailaora Carmen Amaya, de la qual enguany es commemoren els 50 anys de la seva mort. Nascuda al barri barceloní del Somorrostro i establerta posteriorment a Begur, Amaya està considerada una de les artistes flamenques més destacades arreu, i la més rellevant que ha donat mai Catalunya.

Com a mostra de solidaritat amb la Val d'Aran, per les inundacions del mes de juny passat, en el transcurs de l'acte s'ha interpretat la cançó Aqueres Muntanhes, a càrrec d´Alidé Sans.