Quatre de cada deu nous casos de VIH són detectats tardanament, segons va publicar ahir l'Agència de Salut Pública de la Generalitat en el marc de la firma de l'Acord Nacional per fer front a l'epidèmia a Catalunya i contra l'estigma social que porta relacionat. A la Comissió de Salut del Parlament, el Comitè Primer de Desembre, Plataforma Unitària d'ONG-Sida de Catalunya, va defensar "un compromís explícit, real i desvinculat de vaivens de caràcter polític o econòmic".

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va manifestar que les polítiques públiques, recollides en un nou pla d'acció 2014-2017, han d'obeir a "la detecció, a la ruptura de la transmissió de la malaltia, a l'accés al tractament, a garantir un seguiment clínic eficaç, a la investigació i a normalitzar el comportament de la societat respecte a la malaltia". Ruiz va reiterar la necessitat de fomentar la prevenció i el compliment del tractament i, a més, va insistir a augmentar la col·laboració, que ha de ser "estructural i no conjuntural" entre les administracions i les ONG que estan amb els malalts.

A l'acte es va recordar que els malalts de VIH, dels quals n'hi podria haver entre 30.000 i 36.000 a Catalunya, viuen 14 anys menys que la mitjana de la resta de la societat i que "no totes les persones tenen el mateix risc d'adquirir la malaltia". Per aquest motiu s'ha insistit a identificar els col·lectius més vulnerables i de més risc amb la finalitat de poder dissenyar intervencions preventives més efectives i prioritzar correctament els recursos.

Encara que la detecció de casos de VIH/sida a Catalunya va experimentar una reducció "bastant pronunciada" a partir del 2000, en l'actualitat el nombre d'infeccions es manté estable en al voltant de 800 nous casos anuals. Bona part d'aquestes deteccions són gràcies als 30 tests per cada 1.000 habitants que es realitzen anualment al conjunt de Catalunya.

Des de l'any 2001 els homes homosexuals representen el 60 % dels casos de VIH detectats que, si se sumen als casos de VIH en relacions heterosexuals, es conclou que el 85% dels malalts l'han adquirit mitjançant relacions sexuals.