El referèndum de Crimea i el que proposa Catalunya es poden comparar? Els representants de l'estat espanyol creuen que sí mentre que des de Catalunya, ERC i CiU intenten marcar distàncies.

El ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha advertit aquest dilluns que entre Crimea i Catalunya "el paral·lelisme és absolut", perquè "un referèndum que viola una Constitució interna, viola per definició la legalitat internacional, és nul i no produeix efectes jurídics". Després de reunir-se amb els seus homòlegs dels 28, García-Margallo ha avisat que "un territori que s'escindeix amb una violació flagrant de la seva Constitució interna no pot aspirar al reconeixement internacional". I ha celebrat que Artur Mas hagi "aproximat el seu llenguatge al realisme polític", no descartant la declaració unilateral.

Margallo ha insistit que la Constitució ucraïnesa "és exactament igual als preceptes que té la Constitució espanyola" quan fixa que "el territori és indivisible" i que "Crimea forma part de la República d'Ucraïna". El ministre d'Exteriors ha exigit a Mas que "expressi amb claredat quines serien les conseqüències" de "sortir a la mar sense veure abans les cartes de navegació i les previsions meteorològiques". "És més aviat una advertència, no un amenaça", ha afegit.

A ERC, pensen el contrari: "Nosaltres sempre donarem suport als referèndums fets amb llibertat, controlats i democràtics". Aquesta afirmació ha servit d'argument previ al candidat republicà a les eleccions europees, Josep Maria Terricabras, per allunyar-se del referèndum de Crimea. Les "sospites", la presència de l'exèrcit al carrer i la manca de verificació internacional del referèndum fan que els republicans no li donin validesa i rebutgin qualsevol de les comparacions amb el procés català que ha fet el govern espanyol. Terricabras ha destacat el procés català "pacífic" i "democràtic" i, tot i que no ha rebutjat una DUI, ha insistit en què ERC està totalment centrada en la consulta.

El secretari general adjunt de CiU, Xavier Trias, reivindica per la seva banda, que el procés català es caracteritza per la pau i per la democràcia, i per tant no es pot comparar amb el de Crimea. "No té res a veure, i això ho sap tothom, només cal veure les imatges per adonar-se que això no va per aquesta camí", ha indicat un cop acabada la reunió de la Comissió Executiu Nacional de la Federació de CiU.

Trias respon així a les formes "cridaneres i provocadores" de la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho. La popular va dir aquest cap de setmana que el president de la Generalitat "ha perdut els papers i ha embogit" per voler portar Catalunya pel camí de Crimea. Sánchez-Camacho va demanar a Mas que desvinculi l'acció de govern del full de ruta de l'ANC -controlar ports i infraestructures no es pot fer de forma "pacífica", va afirmar- i li va recordar que "amenaçar els catalans amb una DUI" implica repetir el model que es viu a Ucraïna i Crimea. "Ha perdut credibilitat com a president d'una comunitat autònoma", li va etzibar.