Els sis agents dels Mossos d'Esquadra que van reduir l'actor Alfonso Bayard, que va morir després de la intervenció policial, van assegurar ahir davant la jutgessa que la seva actuació va ser correcta i d'acord als protocols i van al·legar que no sabien que l'home tenia brots psicòtics.

Els sis agents de la policia catalana van declarar ahir com a testimonis davant la titular del jutjat d'instrucció número 10 de Barcelona i exjutgessa degana de Manresa, Miriam de Rosa Palacio, que investiga la mort de Bayard el 2 d'abril passat a la tarda després de ser reduït pels efectius policials al costat de la terrassa d'un bar de la plaça Molina de Barcelona, on estava destorbant alguns clients, segons van explicar en el seu moment els testimonis.

En declaracions als periodistes, l'advocat de la família de l'actor, Francesc Bonatti, va explicar que els sis agents dels Mossos d'Esquadra havien coincidit a subratllar davant la jutgessa que instrueix el cas que la seva actuació va ser impecable i que van reduir Bayard perquè va respondre de forma violenta quan van intentar dialogar-hi perquè s'identifiqués i abandonés el local, ja que estava molestant la resta de clients.

L'advocat de la família també va assenyalar que l'actor feia quasi dos anys que es tractava de brots psicòtics i que, encara que era una situació que tenia controlada, li acabaven de rebaixar la dosi de la medicació i aquell mateix matí havia tingut un conat de brot quan estava treballant de voluntari en la gossera de Barcelona, per la qual cosa va haver de ser atès pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i la Guàrdia Urbana.

Els mossos van al·legar davant la jutgessa que no sabien que Bayard tenia brots psicòtics i un d'ells va reconèixer que, si ho haguessin sabut, haurien aplicat un protocol intern que estableix que en aquests casos s'ha de donar prioritat a l'atenció mèdica davant la policial, segons l'advocat de la família. Els mossos van insistir davant la jutgessa que la informació que van rebre del local no va ser suficient per saber que Bayard estava tenint un brot psicòtic i van subratllar que quan van estar cara a cara tampoc van apreciar cap símptoma, més enllà que la seva resposta va ser violenta. L'advocat de la família va afirmar que hi ha una relació entre la mort de Bayard i la intervenció policial i que el que pretenia determinar no era tant si la reducció s'havia executat correctament sinó si calia. La jutgessa, que està a l'espera de rebre l'informe definitiu sobre l'autòpsia, ha citat 17 testimonis aquest mes.