El Govern català va aprovar ahir un pla de ciutadania i migració fins al 2016 per integrar persones immigrades que, per primera vegada, inclou també l'emigració de catalans cap a l'estranger, i que fixa un apartat per fer partícips els immigrants en el procés "de transició nacional".

El document "Pla de ciutadania i de les migracions: horitzó 2016" és el cinquè pla interdepartamental des del 1993 per gestionar l'acollida i integració de les persones immigrades.

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va explicar després de la reunió del Govern que el pla inclou "un programa de sensibilització i coneixement de l'actual procés de transició nacional".

Encara que en el text no apareix específicament cap referència a la consulta sobiranista, Munté va reconèixer que el pla vol "obrir espais de debat i discussió de les persones immigrants, i normalitzar la seva participació en el procés, però no hi ha cap menció al tema del vot".

Segons la consellera, el Govern ha valorat "la necessitat de crear espais de participació, que permetin també recollir propostes sobre polítiques d'estrangeria i polítiques migratòries" i fer partícips les persones immigrades de l'actual debat polític sobre el futur de Catalunya.

En concret, el pla preveu una campanya de "sensibilització i informació a la població immigrada d'aquest procés", va dir la consellera, que va destacar la importància de tots els col·lectius immigrats en els fets històrics que han afectat Catalunya al llarg de la seva història.

Segons Munté, el pla és fruit d'un procés participatiu que ha involucrat en un procés "ric, plural i intens" més de 85 entitats i organitzacions que treballen en l'àmbit de la immigració, tant del sector públic com del privat.