El President de la Generalitat, Artur Mas, va dir ahir que no havia trobat "res de nou" en el discurs del rei Felip VI i que li hauria agradat que hagués parlat d'un "Estat plurinacional". Aquest va ser el motiu pel qual no va aplaudir el discurs de Felip VI en la seva proclamació, segons va afirmar Mas en una trobada amb periodistes a la seu de la Generalitat a Madrid.

Artur Mas va assenyalar que va conversar amb els reis i que ho va fer en català, cosa que va "en la línia d'un Estat plurilingüístic", i que també va parlar amb el president del govern central, Mariano Rajoy, amb qui es va saludar "de manera protocol·lària" en la recepció, però sense abordar cap assumpte d'interès per a Catalunya.

"Espanya és un Estat amb diferents nacions, una d'elles la catalana", va afirmar Mas, abans d'afegir que "s'expressa sempre que Espanya és una nació" quan això és un concepte limitat i va afegir que "no és una nació, sinó un estat que té diverses nacions".

Encara que va considerar que és aviat per valorar el que farà el nou rei, ja que un discurs no és suficient, va dir que vol veure quins passos es van a donar en aquesta nova etapa. En aquest sentit, va recordar que el govern espanyol practica una política de recentralització davant de l'estat autonòmic i que davant la realitat de la pluralitat lingüística imposa la nova llei d'Educació, sense donar marge, a més, a les comunitats des del punt de vista del finançament.

"Aquesta és la realitat d'Espanya" i en comptes d'incrementar l'autogovern de Catalunya, "estem en el desmuntatge de l'autonomia", cosa que "constato cada dia", però si a partir d'avui "les coses fossin d'una altra manera" no hi hauria problemes a considerar-lo positiu, va assenyalar.

Preguntat per què compareixia a la seu de la Generalitat en comptes del Congrés, va dir que perquè tenia dubtes de poder expressar-se en català a la Cambra.

Respecte a si ha demanat ja una audiència amb el nou rei, Mas va dir que encara no, perquè cal deixar-li un temps perquè s'instal·li i "agafi les regnes", encara que va manifestar la seva disposició per entrevistar-se amb Felip VI, com ho està per reunir-se amb Rajoy.

Hores abans, el diputat de CiU Pere Macias s'havia mostrat confiat en què la nova etapa que s'inicia amb Felip VI suposi també canvis en "la consideració" i en "el tracte" a Catalunya, a l'hora que va estendre la mà al monarca. Després de finalitzar l'acte de proclamació de Felip VI al Congrés, Macias va ressaltar la tasca de la monarquia, en el seu paper d'"arbitratge i moderació" davant la "falta de respecte del govern" en relació amb les llengües. En aquest sentit, es va felicitar per la menció feta pel rei en el seu discurs a la protecció constitucional de les llengües cooficials, cosa que ha considerat "oportú". Sobre això, Macias va dir que li agradaria saber què opina el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, de les paraules de Felip VI.

Macias va apuntar que potser de l'al·locució del rei s'esperava alguna cosa més des del punt de vista dels conflictes actuals, però va dir que "evidentment el rei no governa i per tant té un paper moderador" que "requereix certa distància". Després d'insistir en el paper moderador de la Corona, va dir que li hauria agradat que, quan es va utilitzar l'Estatut de Catalunya per a "la lluita partidista que va donar origen a la situació actual", s'hagués exercit aquesta labor d'arbitratge. Segons l'opinió del diputat de CiU si la monarquia "hagués donat a Rajoy el consell de no jugar amb Catalunya per fer fora Zapatero" no hi hauria els problemes actuals.

Macias va negar que el President de la Generalitat, Artur Mas, no hagués aplaudit el discurs del rei i va dir que havia aplaudit quan Felip VI havia entrat en l'hemicicle.

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va acusar ahir Artur Mas de no haver estat "a l'altura" del seu càrrec, per "no haver aplaudit" o fer-ho lleument al Congrés el discurs de proclamació de Felip VI. Per a Sánchez-Camacho, el president català "no ha mantingut les formes mínimes d'educació i de protocol que s'haurien de mantenir", cosa que segons el seu parer suposa que no ha sabut representar 7,5 milions de catalans.

D'altra banda, ICV va fer coincidir la proclamació de Felip VI amb un acte simbòlic de reivindicació republicana. Les joventuts ecosocialistes van cobrir la part baixa de l'obelisc de la plaça Joan Carles I amb una bandera republicana i diverses senyeres. Els va acompanyar el coordinador general del partit, Joan Herrera, que va qualificar la proclamació del monarca d'"imposició". També ahir a Barcelona, al voltant d'un centenar de persones es van manifestar a la plaça de Sant Jaume a favor de la República i en contra de la proclamació del rei Felip VI. Els manifestants, la majoria gent gran, lluïen banderes republicanes, estelades, i banderes comunistes, i la pancarta central de l'acte contenia a més un missatge a favor del dret a decidir de Catalunya: "cap pacte, cap rei, el poble català decideix".