La mort d'almenys trenta immigrants que viatjaven en un vaixell amb el qual pretenien arribar al sud d'Itàlia és l'últim episodi d'un drama per al qual Roma reclama més contribució dels seus socis de la Unió Europea. El succés es va produir la vigília que Itàlia assumeixi la seva Presidència de torn dels 28, als quals ha insistit les darreres setmanes que no pot afrontar en solitari l'operació d'ajuda i rescat d'immigrants procedents d'Àfrica.

La tragèdia d'ahir se suma a la registrada a principi de mes, quan dotze immigrants van morir en caure al mar durant les operacions de salvament de l'Armada a Sicília. A més, des de divendres passat, la Marina militar italiana ha rescatat 5.000 immigrants, una xifra que se suma als 67.696 sense papers que ja havia rescatat enguany al canal de Sicília, segons les darreres dades oficials.

Totes aquestes persones van ser salvades pel dispositiu Mare Nostrum, aprovat l'octubre després d'un naufragi en el qual van morir 366 persones davant de les costes de Lampedusa. Una vegada rescatades per la Marina, són habitualment traslladades als ports militars del sud del país per rebre assistència sanitària.

Les trenta persones van morir asfixiades per trobar-se amuntegades en una zona molt estreta de la barcassa, segons va poder constatar el personal mèdic que va oferir ajuda sanitària als rescatats. Els altres 566 immigrants viatjaven en una nau de la marina militar a l'hora de tancar l'edició i s'esperava que arribessin al port sicilià de Pozzallo de matinada.

Es tracta d'una arribada massiva sense precedents, que col·lapsa els municipis italians, va afirmar a el responsable d'immigració de l'Associació Nacional de Municipis d'Itàlia (ANCI), Giorgio Pighi. "Si abans arribaven a Itàlia 10 persones al dia, ara n'arriben centenars i milers. Aquest nombre requereix un sacrifici important per part dels municipis i no tots estan disposats a realitzar-lo, especialment al sud, on són més reticents", va destacar Pighi.

El percentatge més alt del fluix migratori que arriba a Itàlia és protagonitzat per immigrants que sol·liciten acollir-se al seu dret d'asil.