El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha imputat un delicte d'apropiació indeguda a l'extresorer del PP Álvaro Lapuerta per consentir presumptament que Luis Bárcenas s'apropiés i ocultés després a Suïssa fons dipositats a l'anomenada caixa B del partit procedents de donatius d'empresaris. Segons l'acte del jutge, que el convoca per a divendres que ve a 2/4 d'1 del migdia, li imputa aquest delicte perquè Bárcenas s'hauria quedat els fons que va dipositar en bancs suïssos "amb el consentiment d'Álvaro Lapuerta, prevalent-se dels seus càrrecs a la formació política i de l'opacitat en la comptabilitat paral·lela".

Lapuerta ja estava imputat en la peça del cas Gürtel pels anomenats papers de Bárcenas, on s'investiga, diu el jutge, la suposada caixa B del PP. Paral·lelament, el jutge Ruz ha imputat l'extresorer del PP a Castella-la Manxa i exregidor d'Hisenda a l'Ajuntament de Toledo Lamberto García Pineda en relació amb el contracte atorgat pel consistori a l'empresa Sufi per al servei de neteja i recollida d'escombraries. Ruz, que l'ha citat a declarar el proper 24 de juliol, va adoptar aquesta decisió en un acte després de rebre l'informe de la Intervenció General de l'Estat (IGAE), que conclou que la contractació de Sufi, filial de Sacyr, podria ser nul·la de ple dret perquè quan ja s'estava executant el contracte es va adoptar una modificació del preu ometent el procediment legalment establert.

El jutge Ruz també investiga si existeix una vinculació entre els comptes de Bárcenas i els sis de titularitat de la família de l'empresari José María Ruiz-Mateos a l'entitat suïssa LGT, nom actual de l'antic Dresdner Bank.

Per altra banda, Bárcenas va atribuir a la direcció del PP valencià la contractació amb empreses de la trama Gürtel durant la seva declaració com a imputat en la causa sobre un suposat finançament irregular del PP valencià que investiga el Tribunal Superior de Justícia (TSJ). Bárcenas va declarar per videoconferència des de la presó de Soto del Real, on està ingressat, durant una mitja hora, a petició de la Fiscalia.