El comitè executiu de la Federació Catalana de Municipis (FMC) es reuneix aquesta tarda a les 15h per abordar la situació després que s'hagi fet públic que 44 càrrecs de la federació haurien rebut sobresous, segons indica un informe dels Mossos d'Esquadra. Diversos alcaldes afectats de diferents partits han manifestat la seva indignació per la situació i demanaran explicacions aquesta tarda a la direcció de la FMC, concretament al seu president Manel Bustos i al secretari general, Adolfo Moreno. De moment, els 5 alcaldes i exalcaldes de CDC que havien cobrat els imports sospitosos han anunciat que tornen de forma cautelar els diners a través d'un taló nominatiu adjunt.

L'alcalde de Castelldefels del PPC, Manuel Reyes, ha avançat que tornarà els 5.000 euros que ha percebut de la FMC "si es demostren irregularitats" i ha volgut deixa clar que al llarg de la seva trajectòria política sempre ha treballat de manera "legal i clara".

Per la seva banda l'alcaldessa del PSC de Tiana, Esther Pujol, ha defensat la seva innocència i ha anunciat a través d'un comunicat que la jutgessa que investiga el cas té els "3.333 euros cobrats durant un any formalitzats i dipositats a la seva disposició" per si considera que la federació no hauria d'haver pagat als alcaldes aquestes remuneracions. "Tots vàrem entendre que eren lícites", ha explicat.

En canvi, un altre alcalde que apareix a la llista dels 44, el socialista Josep Fèlix Ballesteros ha negat haver rebut cap remuneració per part de la FMC. L'alcalde de Tarragona ha desmentit que hagi cobrat dietes per un import de 5.397 euros i ha fet arribar als mitjans de comunicació un foli de l'informe policial on diu que en la documentació i comptabilitat comissada el 27 de novembre del 2012 no s'han localitzat les transferències a l'alcalde de Tarragona.

En les últimes hores també s'ha pronunciat l'alcalde de Solsona, David Rodríguez (ERC), ha afirmat que no té "res a amagar" i que sempre ha actuat "correctament". El batlle, que hauria percebut 600 euros mensuals durant un any, ha anunciat que quan disposi de tota la informació sobre el cas l'explicarà als veïns de Solsona a través d'una convocatòria de participació ciutadana. "Quan vaig entrar a la FMC no vaig qüestionar el sistema de retribucions perquè confiava en els serveis jurídics de l'entitat", ha admès Rodríguez.

Els cinc alcaldes i exalcaldes de CDC que van cobrar de la FMC en concepte de dietes han enviat una carta a l'entitat on anuncien que tornen de forma cautelar els diners cobrats a través d'un taló nominatiu adjunt i on neguen que fossin informats que aquestes retribucions es rebien en concepte de dietes. "Sempre se'm van plantejar com una retribució associada al càrrec i mai se'm va requerir cap acreditació documental de despeses", apunta cada alcalde en la seva missiva. Denuncien, a més, que la federació no els va comunicar en cap moment que hi havia un dictamen del febrer que posava en dubte aquests pagaments.

Els cinc alcaldes de CiU afectats són Joan Mora, de Mataró, Carles Pellicer, de Reus, Montserrat Mundi, de Sant Quirze del Vallès, Mireia Solsona, de Matadepera, i Josep Maria Tost, exalcalde de Riudecanyes.

Tot plegat s'ha desfermat després que aquest dijous la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció va fer públic un informe dels Mossos d'Esquadra sobre una peça separada del 'cas Mercuri' que investiga si 44 alcaldes van rebre sobresous de la FMC sota la premissa que ho rebien en concepte de dietes i desplaçaments.