El president de la Comunitat Valenciana, Alberto Fabra, va assegurar ahir que hi ha risc que amb l'arribada d'un govern tripartit, d'esquerres, faci que "l'agitació independentista" de Catalunya i el País Basc pugui "arrelar" en aquesta comunitat i fins i tot a les Balears.

Fabra va llançar aquest avís en una conferència sobre el model territorial espanyol pronunciada en els campus FAES, on ha recalcat que és necessari prendre consciència d'aquest risc, que no és descartable si el País Valencià passa a ser governat pel PSPV, EU i Compromís. Va incidir sobre això que, si aquesta regió "deixa de ser dic de contenció a l'expansió independentista i s'inunda de la inestabilitat política, social i econòmica" que suposaria l'arribada d'aquest tripartit, el problema afectaria no només l'arc mediterrani, poblat per més de 13 milions de persones, sinó tot Espanya i en bona mesura Europa.

Per això, va subratllar -en un missatge dirigit al govern central- que el que passi al País Valencià pot ser clau per a la unitat d'Espanya i va insistir que el factor decisiu és garantir la igualtat d'accés dels ciutadans als serveis, el que no passa ara a la seva comunitat, que se sent "discriminada" pel sistema de finançament.

"Les desigualtats i les injustícies són el pitjor enemic de la igualtat i l'estabilitat d'un país", va subratllar Fabra, abans de recalcar que l'Estat autonòmic és "inviable" sense un model de finançament centrat en les persones i no en els territoris.

El president valencià va indicar que la seva comunitat afronta aquest any un "infrafinançament" de 1.800 milions d'euros per atendre els serveis socials bàsics, quan hi ha comunitats que reben un 120 % dels diners que necessiten. I va advertir que, si no poden "ajustar més" i no reben els ingressos que els corresponen, és "lògic" pensar que no podran complir cap objectiu de dèficit.

"No volem més que ningú, però tampoc menys", va asseverar després de demanar que, atès que no existeix el clima propici per canviar el model de finançament, com defensa el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, almenys s'introdueixi algun mètode anivellador del sistema que permeti cobrir la diferència entre el que costa mantenir els serveis socials i els diners que rep la Generalitat Valenciana per a tal fi.

Fabra, que defensa que només el PP pot garantir la unitat i l'estabilitat, va fer una crida al consens, ja que sense totes les sensibilitats polítiques i regionals, no es podran fer els canvis necessaris per enfortir el sistema. El president valencià va afegir que la societat i el moment històric exigeixen als polítics un esforç "molt més gran per entendre's", per buscar consensos. "Encara no hem estat capaços d'asseure'ns, dialogar i trobar les solucions més brillants", va reconèixer Fabra, qui va demanar "més voluntat" per part de tots i seny, altura de mires i sentit d'Estat.

Segons Fabra, l'estat autonòmic, revisat "amb urgència" en determinades qüestions, com l'econòmica, "pot i ha de seguir complint amb les necessitats de tots", de manera que "no s'entenen apostes per models federals teòrics que no acaben d'explicar-se i que no aporten res de nou".