El secretari general de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Adolfo Moreno Sansano, ha estat cessat aquesta tarda del seu càrrec arran de la investigació oberta davant el cobrament de sobresous en dietes per part d'alguns alcaldes d'aquesta organització municipalista.

El cessament del secretari general de l'FMC, que és un càrrec amb perfil més tècnic que polític, ha estat aprovat en una reunió extraordinària del comitè executiu, en la qual també s'ha acordat crear un compte corrent perquè els 44 alcaldes investigats que ho desitgin "puguin dipositar les percepcions econòmiques del període 2011-2012".

Sobre el cessament del secretari general, la direcció de l'FMC es limita a indicar que és "immediat" encara que "amb el temps estrictament necessari per fer un traspàs ordenat" amb el seu substitut, que encara no ha estat designat.

Segons el comitè executiu, els alcaldes investigats podran tenir "una defensa jurídica coordinada" però aquesta "no anirà a càrrec de l'FMC", la qual, en canvi, sí que obrirà "una línia d'investigació interna per aclarir els fets i delimitar les responsabilitats que correspongui".

Un altre acord adoptat és que els adherits a l'FMC, que són alcaldes de municipis catalans, rebran "les informacions del procés".

La Fiscalia Anticorrupció té previst demanar que es cridi a declarar els 44 alcaldes acusats de cobrar sobresous de l'FMC, segons ha informat Catalunya Ràdio, i aquestes declaracions es produirien dins del denominat cas Mercuri, actualment dividit en 31 peces separades.

La Fiscalia sospita que els 44 alcaldes investigats cobraven "sous disfressats de dietes", però molts d'ells ja s'han apressat a defensar la seva honradesa, mentre que els seus respectius partits (PSC, CiU, ICV-EUiA, ERC i PPC) els han demanat que de forma cautelar tornin els diners percebuts, sense que això impliqui reconèixer que hagin actuat il·legalment.