El secretari d'Estat per a l'Esport, Miguel Cardenal, ha afirmat que la copa Tricentenari d'hoquei patins d'aquest cap de setmana és il·legal i acusa el Govern català d'utilitzar els jugadors com a "pasquins". En una carta dirigida a la vicepresidenta del Govern, avançada per Rac 1, Cardenal es va referir a la samarreta presentada amb el lema "Catalans want to vote" que portaran els jugadors de la selecció catalana. "Res transgredeix més l'esperit genuïnament esportiu que tractar-los com uns pasquins, i degradant la seva noble activitat esportiva a instrument de difusió al servei d'una causa partidista", avisa Cardenal.

La carta de Cardenal respon a una que la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va enviar a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, on li trasllada la resolució del Parlament que insta la Generalitat a fer les gestions necessàries amb l'executiu espanyol per garantir que no s'impedeixi als aficionats catalans exhibir estelades en els camps de futbol. El secretari d'Estat per a l'Esport defensa que la seguretat en els espectacles de masses "obliga a restringir llibertats individuals en ares de la seguretat i per evitar incidents", i adjunta vídeos d'incidents a Catalunya.

Cardenal recorda que tenint en compte que Catalunya aspira a uns Jocs d'Hivern i Tarragona és seu dels del Mediterrani, la Carta Olímpica prohibeix expressament aquest tipus de símbols amb reivindicacions polítiques, sancionant fins i tot la UEFA, un club de futbol, perquè el seu públic portava una bandera amb el lema "Catalunya no és Espanya".

El govern espanyol entén que la presència del secretari general de l'Esport de la Generalitat en l'acte de presentació de la samarreta que lluiran els jugadors d'hoquei suposa un "aval institucional" a la mateixa.