Amnistia Internacional (AI) va denunciar fa uns dies que la tortura i els tractes vexatoris segueixen vigents a 141 països i que governs de totes les latituds han incomplert les seves promeses d'evitar i castigar aquestes pràctiques inacceptables. El secretari general d'AI, Salil Shetty, en presentar la campanya "Stop Torture" (Aturem la Tortura), va lamentar que les autoritats no hagin adoptat "mecanismes dinàmics" contra aquesta xacra 30 anys després de la Convenció Contra la Tortura de l'ONU, del 1984. L'organització denuncia la utilització, avui dia, de 27 mètodes de tortura diferents. Entre aquest "catàleg d'horrors" destaquen les anomenades "posicions en tensió", tècniques de privació de la son o les descàrregues elèctriques als genitals, emprades contra sospitosos de crims, dissidents o rivals polítics, segons l'informe.

Amnistia se centrarà en cinc països en els quals els maltractaments estan "molt estesos". És el cas de Mèxic, on, si bé el seu govern sosté que la tortura és l'excepció i no la norma, els abusos comesos per la policia i les forces de seguretat estan estesos i queden impunes, segons AI.

La mexicana Bárbara Italia és una de les onze dones que van denunciar l'Estat mexicà per tortura sexual el 2006 a San Salvador Atenco, després de ser detingudes arbitràriament per la policia federal a casa mentre se celebrava una manifestació per la impossibilitat dels veïns de vendre les seves pròpies matèries primeres. Els altres països inclosos a la campanya són el Marroc i el Sàhara Occidental, les Filipines, Nigèria i l'Uzbekistan.

"Stop Torture" intenta evitar que es repeteixin històries com la d'Ali Aarràs. Aquest marroquí (originari de Melilla) va ser declarat culpable el novembre del 2011 de pertànyer a un grup que pretenia cometre actes de terrorisme. Aarràs assegura haver estat torturat mentre va romandre incomunicat en un centre secret de detenció gestionat per un servei de la Intel·ligència marroquina. Segons va explicar, el van colpejar a les plantes dels peus, li van aplicar descàrregues elèctriques als testicles, el van penjar dels canells durant llargs períodes i el van cremar amb cigarretes. Aarràs va acabar confessant el seu presumpte delicte. AI demana a Rabat que reconegui que va ser un arrest "arbitrari" i exigeix la seva posada en llibertat i que es jutgin els seus torturadors. L'informe esmenta també els casos de sis independentistes sahrauís detinguts per manifestar-se als carrers d'El Aaiun el 2013 i que van ser torturats. Encara que els seus familiars ho van denunciar, no es va investigar.

La tortura també és una xacra al primer món. El mètode conegut com "la banyera", anomenat waterboarding als EUA, està considerat per Washington com una tècnica millorada d'interrogatori. Aquesta pràctica consisteix a fer sentir al detingut que s'està ofegant mentre està immobilitzat. La seva utilització per l'exèrcit nord-americà a l'Iraq, l'Afganistan o Guantánamo i presons secretes arreu del món infringeix la llei sobre el tracte als detinguts del 2005, que prohibeix els tractes cruels o inhumans als arrestats. No obstant això, una interpretació esbiaixada de l'articulat nega que aquesta pràctica sigui tortura i que incorri en una violació del dret internacional.