El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat aquest diumenge al futur secretari general del PSOE que tingui una "posició similar" a la que ha mantingut Alfredo Pérez Rubalcaba respecte al procés català. En aquest sentit, ha expressat la seva confiança que el pròxim líder socialista tingui una posició contrària a la consulta i que passi per mantenir un contacte directe amb el govern espanyol. Rajoy ha fet aquestes declaracions en la clausura del campus de la FAES que presideix José María Aznar. L'expresident espanyol ha aprofitat la seva intervenció per alertar que el desafiament sobiranista català "posa en qüestió la constitució, la unitat i la continuïtat històrica" de l'Estat.

Mariano Rajoy ha recalcat que la seva posició davant l'aposta sobiranista de Catalunya segueix sent la mateixa. "Aquest referèndum no es pot celebrar i no se celebrarà perquè és il·legal i perquè el que sigui Espanya li correspon decidir-ho al conjunt de tots els espanyols, com diu la Constitució", ha reiterat el president espanyol.

L'encarregat de presentar la conferència de Mariano Rajoy ha estat l'expresident José María Aznar, que ha considerat que la situació a Catalunya "posa en qüestió la Constitució, la unitat i la continuïtat històrica" de l'estat espanyol.

Aquesta ha estat la primera trobada en públic entre Rajoy i Aznar des de les divergències que van tenir durant la campanya electoral de les europees perquè el PP no va convidar el president de la FAES a participar en cap míting.