El president del govern, Mariano Rajoy, va expressar ahir la seva confiança que el pròxim líder del PSOE mantingui la mateixa posició que Alfredo Pérez Rubalcaba davant la situació a Catalunya. Rajoy va manifestar aquest desig en la seva intervenció al costat de l'expresident del govern José María Aznar en la clausura del campus d'estiu de la Fundació FAES, en la qual va recalcar que la seva posició davant l'aposta sobiranista de Catalunya segueix sent la mateixa: el referèndum no es pot celebrar i no se celebrarà.

El cap de l'executiu va al·ludir a la situació en què es troba el PSOE, a l'espera de decidir qui serà el seu pròxim secretari general, i va dir que espera que es resolgui i que el substitut de Rubalcaba mantingui una posició similar a la que aquest ha tingut. Una posició que va recordar que passa per mantenir un contacte directe amb el govern davant la situació que hi ha actualment a Catalunya.

Rajoy va aprofitar per insistir que la seva posició és la que ja va expressar el dia en que el President de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar la convocatòria d'un referèndum.

"Aquest referèndum no es pot celebrar i no se celebrarà perquè és il·legal i perquè el que sigui Espanya li correspon decidir-ho al conjunt de tots els espanyols, com es diu en la Constitució", va subratllar.

L'encarregat de presentar la conferència de Mariano Rajoy va ser l'expresident José María Aznar, que va considerar que la situació a Catalunya "posa en qüestió la Constitució, la unitat i la continuïtat històrica" de l'estat espanyol.

Aquesta era la primera trobada en públic entre Rajoy i Aznar des de les divergències que van tenir durant la campanya electoral de les europees perquè el PP no va convidar el president de la FAES a participar en cap míting.

"Patriotisme cívic i serè"

Durant el seu discurs, el cap de l'Executiu va aprofitar per defensar un "patriotisme cívic i serè", subratllant que Espanya té tots els ingredients per "competir i guanyar" i va demanar no caure en la temptació del "fatalisme o del dubte" que intenten traslladar "alguns".

Rajoy també ses va mostrar convençut que la culminació de la sortida de la crisi tornarà als espanyols "tota la confiança" i els donarà l'"autoestima" que s'han "deixat pel camí" durant aquests anys de greu situació econòmica.

"No ens falten motius per tenir un patriotisme serè, cívic i orgullós del que som, el mateix que ens impulsa i ens motiva cada dia per a una tasca tan gran com il·lusionant: servir als espanyols i fer d'Espanya cada vegada un país millor".

Així va concloure Rajoy una intervenció que també va posar en valor que els espanyols són "irreductibles a clixés i inassequibles als tòpics" i van demostrar que "el futur no estava escrit i no l'escriurà ningú", ni en matèria econòmica ni en altres, "que no siguin els propis espanyols".

El president va reconèixer que els espanyols són els "jutges més severs" amb ells mateixos, cosa que pot ser una "sana autocrítica", però va demanar a tots que no oblidin que Espanya és una democràcia "de primer ordre" en el món, un país "respectat i respectable", i també una "potència econòmica amb èxits en els cinc continents".