Els tres candidats a la secretaria general del PSOE, Eduardo Madina, Pedro Sánchez i José Antonio Pérez Tapias han defensat aquest dilluns la reforma federal de la Constitució com a eina per tancar el conflicte a Catalunya. Madina i Pérez Tapias han apostat per impulsar el diàleg amb Artur Mas i tots tres han expressat el seu ple suport a Miquel Iceta i la seva execu-tiva. Segons han apuntat, la reforma de la Constitució ha de posar de manifest la "diversitat" de l'Estat, malgrat que Sánchez ha advertit que ha de delimitar "exactament" les competències, Madina ha apostat per introduir un millor finançament i Pérez Tapias ha assenyalat que cal anar més enllà de la declaració de Granada i permetre la consulta "no vinculant" a Catalunya.

Durant el debat d'ahir a la seu dels socialistes espanyols, a una setmana de les primàries que el partit farà diumenge per elegir el substitut d'Alfredo Pérez Rubalcaba com a nou secretari general, tots tres han opinat sobre el paper que el PSOE ha de tenir respecte de Catalunya. Precisament, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es va mostrar ahir confiat que el nou líder del PSOE hi tingui "línia directa" i mantingui el rumb respecte a Catalunya.

El primer d'abordar la qüestió ha estat Eduardo Madina, que ha promès que el primer que farà si esdevé secretari general dels socialistes espanyol és trucar al president de la Generalitat, Artur Mas, per "oferir-li" la proposta de la reforma federal i defensar que Catalunya i Espanya continuïn "junts". A aquest diàleg" també s'ha unit José Antonio Pérez Tapias, que ha recordat que en aquesta crisi "els terminis s'esgoten", però no hi ha fet referència el candidat amb més avals en aquest procés, Pedro Sánchez.

De fet, Sánchez -igual que els altres dos candidats- ha apel·lat a la reforma federal de la Constitució que el partit va teixir a Granada però ha "discrepat" de qualsevol proposta que impliqui una consulta a Catalunya "ni pactada ni legal". Segons ha afirmat, l'única via passa per una reforma constitucional i després un referèndum a tot l'Estat que permeti "passar de l'estat autonòmic al federal" i "saber exactament" on són les competències de cada Administració. En aquest context ha reiterat que la sobirania nacional "resideix en el poble espanyol" en el seu conjunt i cal "salvaguardar" conceptes com la "unitat" i la "solidaritat" a més de reconèixer "també" la pluralitat del país.

Eduardo Madina, que ha apuntat que el PSC va ser qui li va ensenyar el valor de la pluralitat quan exercia al País Basc, ha defensat també aquesta reforma federal de la Constitució però ha discrepat de la visió de Pedro Sánchez en el sentit que la reforma ha de servir per "discutir sobre el perímetre de les nacions". Segons Madina, la reforma ha de suposar un major "reconeixement polític" dels territoris, un millor finançament i la conversió del Senat en una autèntica cambra territorial. Pel que fa a la consulta, ha el que marca l'article 92.1 de la Constitució, que apunta que "la societat espanyola en el seu conjunt pot ser consultada sobre assumptes d'especial rellevància".

El tercer candidat en discòrdia, José Antonio Pérez Tapias, ha demanat que la "reforma amb profunditat" de la Constitució que han d'impulsar els socialistes vagi "més enllà" del que van fer constar a la declaració de Granada. En aquest sentit ha demanat un PSOE "valent" que proposi un procés que reconegui "les nacions de l'Estat" garantint la "cohesió i la solidaritat". Ha estat l'únic que ha apostat per la celebració de la consulta a Catalunya tal com defensava el PSC, ha dit, abans de les eleccions. Això sí, ha de tenir caràcter "consultiu", perquè "no és un referèndu d'autodeterminació" i "no substitueix" el referèndum que ha de fer tota la ciutadania espanyola al final del procés de reforma de la Constitució.

Els tres candidats han expressat la seva disposició a col·laborar amb el PSC i han citat el fins fa poc primer secretari del PSC, Pere Navarro, a més de mostrar el seu suport a Miquel Iceta i a la nova executiva que haurà d'articular. Sánchez ha assegurat que ell creu en una "relació federal" amb el PSC i ha destacat que en un moment "un xic tens" els socialistes catalans "han dit sí a la convivència, a la concòrdia i a la unió dels pobles d'Espanya". Madina ha afirmat que cal "millorar" la relació amb el PSC per "tenir una més capacitat d'interlocució i defensar els objectius de país".