L'atur es manté com la principal preocupació ciutadana a l'Estat i és citat per un 76,8 per cent dels espanyols, encara que baixa a nivells de juny de 2010 després de caure més de quatre punts en només un mes, segons l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

L'enquesta, elaborada entre el 2 i el 12 de juny, coincidint amb l'abdicació del rei Joan Carles, reflecteix un repunt de la preocupació per la monarquia, que passa del 0,2 per cent del sondeig de maig a un 1,1 de juny, un percentatge encara testimonial i molt lluny dels deu primers problemes per als espanyols.

Després de l'atur, la corrupció continua en segon lloc i és esmentada per un 38,8 per cent, tres punts més que fa un mes.

Els problemes d'índole econòmica conserven el tercer lloc, amb un 28,4 per cent -28,6 al maig-, seguits dels partits polítics i la política, esmentats per un 28 per cent dels enquestats, 2,4 punts més que en l'enquesta del maig.

En cinquè lloc es manté la Sanitat ?-11,5%-, els problemes d'índole social -9,0%- i l'educació, citada com a preocupació per un 7,3 per cent dels espanyols.

Apareixen ja en vuitè lloc "els problemes relacionats amb la qualitat de l'ocupació", dels quals parlen el 4,7 per cent dels ciutadans, assumpte que aquest mes avança "les retallades", amb un 3,4, i la immigració, citada com a problema per un 3,1 per cent enfront del 4,3 de l'anterior baròmetre.

Destaca en l'enquesta que la futura llei de l'avortament no obté cap percentatge.

El CIS també ha demanat als espanyols la seva visió sobre la situació política i econòmica, i la seva percepció sobre el futur.

Així, el 14 per cent creu que la situació política millorarà en un any, una dada que ha augmentat sensiblement respecte al 9,7 per cent que opinava el mateix fa un mes. No obstant això, el baròmetre indica que el 76,2 per cent dels enquestats manté que la situació política és dolenta o molt dolenta, malgrat que aquesta dada també descendeix 2,7 punts en comparació amb el sondeig de maig.

Respecte a la situació econòmica, millora el nombre d'espanyols que pensa que anirà a millor en un any, en passar del 21,9 registrat al maig al 24,3 de juny.