El luxemburguès Jean-Claude Juncker, proposat pels líders dels vint-i-vuit per presidir la Comissió Europea (CE), ha dit avui que "un no es converteix en membre de la Union Europea enviant una carta", en resposta a una pregunta del líder d'ERC a l'Eurocambra, Josep María Terricabras.

Juncker ha respost a Terricabras, membre del grup (Verds/Aliança Lliure Europea), sobre si acceptaria la consulta catalana si es converteix en president de la CE, al·ludint a la missiva que va enviar el president de la Generalitat, Artur Mas, a les institucions europees i líders dels vint-i-vuit per buscar el seu suport en el mes de gener.

"Escòcia i Catalunya celebraran sengles referèndums. Tenen causes diferents però la mateixa legitimitat democràtica. Com reaccionarà vostè davant d'això?", ha preguntat Terricabras a Juncker.

"La seva pregunta és molt concreta però ja li anuncio que la meva resposta no ho serà", li ha etzibat Juncker, conegut pel seu estil directe, abans de repetir la seva coneguda postura sobre això, que passa per no interferir-se "en qüestions de integritat territorial que són competència d'Espanya i Regne Unit".

"Tinc gran respecte per l'expressió democràtica de ciutadans europeus, però no tinc ni la voluntat ni l'arrogància de posar-me en debats nacionals", ha afegit.

"Respectar vol dir acceptar a les institucions el que decideixin els ciutadans lliure i pacíficament?", li ha tornat a preguntar l'eurodiputat d'ERC, que és president de l'Aliança Lliure Europea.

"No es converteix un en membre de la UE enviant una carta", l'ha tallat Juncker, posant fi a la discussió sobre aquest punt, en referència a la carta del president de la Generalitat.