El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha valorat que el futur primer secretari del PSC, Miquel Iceta, manifesti predisposició a donar suport a la llei catalana de consultes, però ha descartat canvis en la pregunta del referèndum recalcant que, en això, la posició de l'executiu ja és "coneguda". En canvi, el portaveu ha dit que el Govern valora la "predisposició a votar la llei de consultes" que va expressar Iceta: "vull posar l'accent aquí", ha remarcat.

Iceta ha rebutjat la consulta del 9 de novembre per considerar la dobla pregunta un "nyap" i ha proposat que es canviï per aquesta: "Vol que el Govern negociï amb les institucions de l'Estat un acord que garanteixi el reconeixement del caràcter nacional de Catalunya, un pacte fiscal solidari i el blindatge de les competències en llengua i cultura?". "La nostra posició ja la coneixen", ha afirmat Homs, abans de repetir l'enunciat acordat entre el Govern, CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP per a l'eventual consulta del 9 de novembre: "Vol que Catalunya es constitueixi en un Estat? I en cas afirmatiu, vol que aquest Estat sigui independent?". En canvi, el pròxim primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat a una emissora de ràdio que amb la doble pregunta pactada "no hi haurà" consulta sobiranista el 9 de novembre, pe r la qual cosa ha reconegut que "no li interessa" saber què opinen els catalans sobre aquesta pregunta, sinó què pensen sobre un "nou pacte". En declaracions a Catalunya Ràdio, Iceta ha considerat que "amb aquesta pregunta que han pactat CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP i que té tant suport, no hi haurà consulta", perquè el Tribunal Constitucional no l'acceptarà.

Iceta ha insistit aquest dimarts en dir que "entendria molt més que algú digués 'vull preguntar sobre la independència', perquè això és molt clar, que no aquesta doble pregunta. I, a més, el que vull i m'agradaria és saber què opina Catalunya sobre un nou pacte". També s'ha referit, d'una altra banda, a l'anunci de l'exalcalde de Sabadell i expresident de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), el socialista Manuel Bustos, de renunciar a tots els seus càrrecs institucionals a causa de la "persecució" que pateix, segons el seu parer, després de la seva imputació en el cas Mercuri i el suposat cobrament de sobresous en concepte de dietes en la FMC. Iceta ha explicat que aprova la decisió, encara que ell no li va demanar que dimitís.

Iceta ha explicat que aquest dilluns va tenir una conversa "molt curta" amb Bustos, en què l'exalcalde li va explicar les raons de la seva decisió de plegar de la política. Iceta li va donar la raó en els seus motius i li va traslladar que feia bé de renunciar als càrrecs institucionals. Segons ell, Bustos no plega perquè estigui imputat sinó perquè "no pot més" i ha afegit que l'exalcalde està convençut de la seva innocència i que està sent objecte d'un procés insuportable. "Jo l'entenc, perquè el van començar a investigar per un trama urbanística de la qual no hem sabut res més", ha afegit Iceta.