Tots els grups de l'oposició van denunciar ahir la "burla" i la "cacicada" que suposa, al seu parer, la inclusió en l'ordre del dia del ple de dijous al Congrés d'un decret llei aprovat pel govern del PP divendres passat que modifica de manera "il·legal" i "tramposa" unes 25 lleis.

Malgrat les protestes de l'oposició en una tensa reunió de la Diputació Permanent, el decret de "mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l'eficiència" serà debatut dijous en el ple en aplicació del reglament de la cambra, segons va explicar el president, Jesús Posada.

D'entrada, la portaveu del PSOE, Soraya Rodríguez, ja va anunciar que recorrerà el decret davant el Tribunal Constitucional i alhora va acusar el govern de "saltar-se una nova línia vermella amb l'abús de la seva majoria absoluta de manera caciquil". Després de recordar que el decret, aprovat divendres passat pel Consell de Ministres, consta de 172 pàgines, modifica 25 lleis i afecta competències de nou ministeris, Rodríguez va sotenir que aquest "monstre" legislatiu "vulnera el respecte institucional i el principi de legalitat".

Rodríguez va carregar contra la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, a la qual va responsabilitzar de l'"enorme descoordinació" i "improvisació" del govern en matèria legislativa. "Digues de què presumeixes i et diré del que manques", va afirmar Rodríguez, que va expressar la seva por que l'Executiu s'atreveixi a modificar la llei electoral també a través d'un decret llei.

Protestes que també van arribar de l'Esquerra Plural, que va avançar que trenca qualsevol tipus de diàleg amb el govern sobre les mesures de regeneració democràtica davant de la "burla" al Parlament i l'"agressió a la democràcia" que suposa la tramitació exprés d'aquest decret. José Luis Centella va recordar les paraules de Posada en què va apuntar que la tramitació de la llei d'aforament seria una "mica nyap" per assenyalar que el debat d'aquest decret és "molt més que un nyap" perquè és "una agressió a la democràcia i una vulneració del Parlament".

En aquesta mateixa línia, Josep Sánchez Llibre, de CiU va acusar el PP d'"abusar del poder" i de la seva majoria absoluta, amb una actitud pròpia del "caciquisme" i actuant precisament "en direcció inversa" a la de la regeneració democràtica que diu voler impulsar el govern de Mariano Rajoy. Així mateix va lamentar que els populars no estiguin sent "sensibles" amb la resta dels grups parlamentaris, i pretenguin debatre en molt poc temps i d'urgència un decret que modifica més d'una vintena de lleis, i ha demanat al grup majoritari una "reflexió" sobre aquesta qüestió.