El president espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimecres que el president de la Generalitat "sempre té i ha tingut obertes les portes de La Moncloa". "Si em truca demà, ve demà", ha afirmat des del Congrés dels Diputats en resposta a una intervenció del portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha revelat que Mas va aprofitar l'assistència als actes protocol·laris de proclamació de Felip VI per demanar a Rajoy una entrevista. Rajoy ha afirmat que fins i tot estaria disposat a canviar ,a seva agenda d'aquesta tarda, però ha insistit en que Mas "no li pot demanar que incompleixi la llei d'una manera tan clamorosa" i ha reiterat el seu "no" a la consulta.

Rajoy respon d'aquesta manera per primera vegada la petició que el president de la Generalitat li va fer el 9 d'abril, després del rebuig del Congrés a la consulta, quan Artur Mas li va demanar que posés "data i hora" per abordar la qüestió.

Duran el debat al Congrés de l'últim Consell Europeu, Josep Antoni Duran i Lleida ha recordat al president espanyol aquesta disposició de Mas al diàleg i li ha recordat que Artur Mas fins i tot s'ha mostrat disposat a parlar d'un canvi en la data i la pregunta de la consulta.

En aquest marc, ha recriminat a Rajoy la manca de resposta a les peticions de Mas i ha posat de manifest la petició que aquest li va fer durant la proclamació de Felip VI. "Jo li pregunto. És cert o no és cert que el president Mas el dia de la coronació del Rei al Palau Reial li va demanar un cop més de veure's? I si és cert és que hi ha un problema que se soluciona mitjançant el diàleg".

"No pot demanar al president del govern que incompleixi la llei"

Rajoy no ha fet cap referència a la petició, però ha assegurat que sempre té disposició de veure's amb el president Mas. Amb tot, ha advertit que "el que ha de saber (Mas) és que no pot demanar al president del govern, que és la única petició que té en aquests moments, que incompleixi la llei d'una manera tan clamorosa".

En aquest marc, ha criticat de nou que mas convoqués la consulta de manera "unilateral" i si "després pretén que els altres hagin de fer el que ell diu posa als altres en una posició molt difícil". Segons Rajoy, la seva posició i actitud respecte a Mas i a la consulta és "la mateixa des del primer dia". "Vostè sap perfectament qui ha creat el problema, senyor Duran", ha conclòs.

Rajoy ironitza sobre la presència de CDC al Grup Liberal

Rajoy i Duran també han mantingut una picabaralla paral·lela pel model europeu. El portaveu de CiU li ha recordat que UDC i el PP pertanyen els dos al Grup Popular Europeu, però que a diferència del PP, UDC està al Grup d'Atenes, on hi ha partits que "tenim un model particular d'Europa que passa per superar els estats, una autèntica constitució europea i l'elecció directa del president d'Europa".

Rajoy, per contra, ha assegurat que no entén perquè li retreu el fet de no ser al Grup d'Atenes. "També estan els seus socis amb Ciutadans i UPyD al grup parlamentari (Liberal) al Parlament Europeu i jo tampoc hi sóc, què hi farem".