La independència de Catalunya podria ser un "revulsiu" per a la reactivació econòmica d'Espanya si l'Estat canvia el seu model econòmic i el basa en la reindustrialització i l'exportació. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi realitzat pel Cercle Català de Negocis (CCN), que assegura que el nou model econòmic generaria un creixement de dos punts addicionals al PIB i la creació de 960.000 nous llocs de treball en quatre anys.

El president del CCN, Albert Pont, ha explicat que l'estudi demostra que les economies de Catalunya i Espanya són "models diferents però no antagònics que poden produir sinergies".

Segons ha explicat el cap de Serveis d'Estudis del CCN, Albert Macià, el futur d'Espanya estaria en la venda de productes a l'Amèrica Llatina, la zona LATAM i els països àrabs i emergents, mentre que l'economia catalana ha d'enfocar-se cap a Europa i Àsia. Així doncs, amb la secessió de Catalunya, l'Estat espanyol es veuria empès no només a reindustrialitzar-se i augmentar les seves exportacions, sinó també a aprofitar algunes de les infraestructures que s'han construït i que "actualment no tenen cap sentit", assegura el cap de Servei d'Estudis del CCN.

Macià considera que aquests canvis estructurals en el model de l'estat espanyol contribuirien al seu creixement econòmic i alhora ajudarien a la reactivació del sud del continent. El cap de serveis d'estudis del CCN subratlla que, "si vol", una Espanya sense Catalunya "pot rendibilitzar que ara els seus treballadors tenen uns salaris moderats, però per això hauran d'augmentar la productivitat".

De la seva banda, Pont ha manifestat: "ens trobem amb un cas insòlit en què, per primera vegada, els agents que es volen independitzar han de justificar la viabilitat econòmica del territori del qual es volen separar".