L'Exèrcit israelià va intensificar ahir la seva ofensiva aèria contra Gaza, on va atacar més de 160 objectius amb foc d'artilleria naval i caces bombarders que han causat la mort a almenys 43 persones, inclosos set nens.

Segons el comandament castrense, l'aviació i la marina van centrar els seus esforços sobre les llançadores de coets palestines, que no paren de caure des que va arrancar l'operació, i contra possibles túnels, que considera una de les principals amenaces.

Fonts militars van indicar que un dels temors és que les Brigades Azedin al Kasam, braç armat del moviment islamista Hamàs, puguin utilitzar aquests subterranis per intentar-se infiltrar i atacar l'interior d'Israel passant per aquests túnels, com ja va intentar dimarts un grup de cinc homes en una operació marítima que va concloure amb una escaramussa en què van morir els assaltants i un soldat israelià va resultar ferit lleu.

"Des de les 7 del matí, les Forces Armades han llançat 129 atacs, que han assolit 31 túnels, 60 llançadores de coets i 38 centres operatius de Hamàs", va explicar l'Exèrcit israelià en un comunicat. A més, va assegurar haver aconseguit en sengles atacs de precisió dos presumptes capitostos islamistes, als quals va identificar com a responsables del llançament de coets al nord i al sud de la franja.

Els míssils israelians van matar també, però, 19 persones més ahir, la majoria civils, en intensos bombardejos contra habitatges i camps de conreu al nord, sud, centre i est de la franja.

Segons xifres proporcionades per Ashraf al Qadra, portaveu d'emergències del ministeri de Salut de la franja, en només 48 hores de campanya militar, 43 palestins han mort i més de 400 han resultat ferits, també principalment civils. Els milicians, per la seva banda, van llançar des d'anit prop de mig centenar de coets, 14 dels quals van ser interceptats per l'escut antimíssils Cúpula de Ferro, un sistema defensiu finançat pels EUA que, segons l'Exèrcit, està tenint el 90% d'efectivitat.

Alguns dels coets van arribar a àrees més allunyades del perímetre de Gaza, com la ciutat de Jerusalem -on abans-d'ahir a la nit en van caure tres sense causar víctimes- i la localitat d'Hadera, a més de 120 quilòmetres al nord de la franja. Cap, però, ha causat víctimes entre la població israeliana.

Els coets van seguir caient de manera esglaonada durant tot el dia d'ahir al voltant de les poblacions veïnes a la franja i fins i tot van arribar a sobrevolar l'àrea metropolitana de Tel Aviv, on van ser interceptats per les bateries antiaèries. L'amenaça es va disparar durant unes hores a l'aeroport internacional de Ben Gurion, situat a escassos 15 quilòmetres a l'est de Tel Aviv. Una situació que el ministre israelià de Defensa, Moshe Yaalon, va afirmar ahir que el seu país no permetrà.

En una reunió operativa amb l'Estat Major, Yaalon confirmar que Marge Protector s'ampliarà i s'intensificarà de manera gradual en els pròxims dies fins a assolir els seus dos objectius: frenar el llançament de coets i debilitar al màxim la infraestructura de Hamàs a Gaza. Per al primer, experts militars i diplomàtics consideren que l'aviació i l'artilleria naval que Israel ara s'utilitza és suficient. El segon demandaria una incursió terrestre que l'Exèrcit sembla que ja planeja, afirmen.