El luxemburguès Jean-Claude Juncker, proposat pels líders dels vint-i-vuit per presidir la Comissió Europea (CE), ha dit que "un no es converteix en membre de la Union Europea enviant una carta", en resposta a una pregunta del líder d'ERC a l'Eurocambra, Josep Maria Terricabras.

Juncker ha respost a Terricabras, membre del grup Verds/Aliança Lliure Europea, sobre si acceptaria la consulta catalana si es converteix en president de la CE, al·ludint a la missiva que va enviar el president de la Generalitat, Artur Mas, a les institucions europees i líders dels vint-i-vuit per buscar el seu suport el mes de gener.

"Escòcia i Catalunya celebraran sengles referèndums. Tenen causes diferents però la mateixa legitimitat democràtica. Com reaccionarà vostè davant d'això?", ha preguntat Terricabras. "La seva pregunta és molt concreta, però ja li anuncio que la meva resposta no ho serà", li ha etzibat Juncker, conegut pel seu estil directe, abans de repetir la seva coneguda postura, que passa per no interferir-se "en qüestions d'integritat territorial que són competència d'Espanya i el Regne Unit". "Tinc un gran respecte per l'expressió democràtica de ciutadans europeus, però no tinc ni la voluntat ni l'arrogància de posar-me en debats nacionals", ha afegit el futur president.