El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Josep Maria Pelegrí, ha advertit que la voluntat del govern espanyol de "centralitzar" l'aplicació de la Política Agrària Comuna (PAC) europea pot perjudicar l'agricultura catalana, que ja rep ajudes molt inferiors a la mitjana espanyola.

Pelegrí ha llançat aquesta advertència en el ple monogràfic sobre agricultura al Parlament, on ha explicat que la nova PAC "ja està tancada en l'àmbit europeu" i que del que cal preocupar-se ara és de "com s'aplica en els estats".

"En el nostre cas -ha afegit-, hem de preocupar-nos, perquè el govern espanyol té una clara voluntat recentralitzadora" i es pot produir la paradoxa que "encara que la Generalitat té competències exclusives en agricultura, possiblement moltes no podran ser exercides perquè la centralització ho impossibilitarà".

Segons el conseller, ara mateix "un pagès català rep de mitjana la meitat d'ajudes que un pagès espanyol i gairebé una tercera part del que rep un pagès alemany", i això ocorre perquè "les prioritats" de l'agricultura catalana són diferents de les que defensa el govern espanyol. Com a exemples concrets ha esmentat les ajudes a les oliveres, "que a Catalunya són molt més baixes que en altres llocs de l'Estat", o a la fruita dolça, "que rep un tracte discriminatori, a Alemanya en donen i els pagesos catalans no les reben".

Un altre sector afectat "pel fet que les prioritats definides pel govern espanyol no coincideixen" amb les dels pagesos catalans és el de la fruita seca, on els productors només reben ajudes parcials "que a partir d'ara encara seran inferiors", fet que obligarà el Govern a preveure "un pla de reconversió".

Però no tot és negatiu, ha puntualitzat el conseller, "perquè la internacionalització del sector agroalimentari català no té marxa enrere, i les exportacions han suposat 18.000 milions d'euros, que significa el 2,73 % més que l'any anterior". "Catalunya -ha apuntat- és el segon clúster regional agroalimentari d'Europa" i "avança cap a la consecució de l'objectiu de proveir el seu autoconsum".

Pelegrí diu que a Catalunya "hi ha una agricultura competitiva, que és la de regadiu, la de secà humit, i la de la ramaderia intensiva" i una altra de "desafavorida, que ocupa una part important de la superfície, i li cal suport específic".