El president espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar ahir que el President de la Generalitat "sempre té i ha tingut obertes les portes de La Moncloa".

"Si em truca demà, pot venir demà", va afirmar al Congrés dels Diputats en resposta a una intervenció del portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, que va revelar que Mas va aprofitar l'assistència als actes protocol·laris de proclamació de Felip VI per demanar a Rajoy una entrevista. Tanmateix, fonts de Presidència de la Generalitat han afirmat que Mas no va demanar formalment cap reunió al president del espanyol en aquell acte.

Rajoy va afirmar que fins i tot estaria disposat a canviar la seva agenda de la mateixa tarda, però va insistir que Mas "no li pot demanar que incompleixi la llei d'una manera tan clamorosa" i va reiterar el seu no a la consulta.

Durant el debat al Congrés de l'últim Consell Europeu, Josep Antoni Duran i Lleida va recordar al president espanyol la disposició de Mas al diàleg i li va recordar també que Artur Mas fins i tot s'ha mostrat disposat a parlar d'un canvi en la data i la pregunta de la consulta. En aquest marc, Duran va recriminar a Rajoy la manca de resposta a les peticions de Mas i va posar de manifest la petició que aquest li va fer durant la proclamació de Felip VI. Rajoy va assegurar que sempre té disposició de veure's amb el President Mas. Amb tot, va advertir que "el que ha de saber [Mas] és que no pot demanar al president del govern, que és l'única petició que té en aquests moments, que incompleixi la llei d'una manera tan clamorosa". En aquest marc, Rajoy va criticar de nou que Mas convoqués la consulta de manera "unilateral" i que si "després pretén que els altres hagin de fer el que ell diu, posa als altres en una posició molt difícil". Segons Rajoy, la seva posició i actitud respecte a Mas i a la consulta és "la mateixa des del primer dia".

"Vostè sap perfectament qui ha creat el problema, senyor Duran", va dir el president del govern espanyol, que també havia escoltat la intervenció del portaveu d'ERC, Joan Tardà, el qual li havia preguntat "què està disposat a fer per impedir que la immensa majoria dels catalans votin el 9 de novembre". "No tenim por. Som homes i dones europeus lliures, i vostè pot triar entre ser un demòcrata com Cameron o un brètol, elegeixi", va dir Tardà dirigint-se a Rajoy. El diputat d'ERC va recordar al president espanyol que els catalans "volen votar cívicament, massivament i carregats d'il·lusió i de responsabilitat", i Europa li exigirà "una resposta democràtica i cívica davant la voluntat majoritària dels catalans de votar".

D'altra banda, el candidat a primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat a Artur Mas que se sumi a la proposta de celebrar una conferència de presidents per parlar de finançament, reforma fiscal i el problema català, proposta que han plantejat la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, i el de les Canàries, Paulino Rivero. Iceta creu que s'hauria de celebrar com abans millor, si és possible, aquest estiu. En declaracions a l'ACN, Iceta també ha reclamat a Mas que truqui al president espanyol, Mariano Rajoy, perquè "molts catalans no entenen com davant d'un problema tan seriós com el de les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya, no hi ha un diàleg obert entre governs".