El jutge instructor del cas Nóos, José Castro, va anul·lar la citació per a dissabte de l'excomptable de l'Institut Nóos, Marco Antonio Tejeiro, després que el penedit li comuniqués ahir que no vol declarar. Castro va dictar un acte en el qual suspèn la citació, que havia fixat per a 2/4 de 12 del matí de dissabte, ja que va entendre que mantenir la compareixença no tenia sentit si l'imputat no té intenció d'explicar les incriminacions que va fer contra Iñaki Urdangarin i Diego Torres en l'escrit de confessió que va presentar la setmana passada davant la Fiscalia Anticorrupció.

En el mateix acte, Castro va acordar tornar al fiscal Pedro Horrach la confessió de Tejeiro perquè entén que aquesta tindria valor per a la seva inclusió en el sumari només en el cas que el penedit la corrobori davant l'instructor i estigui disposat a contrastar-la amb les parts personades a la causa.

Com que l'excomptable no està disposat a sotmetre a aquesta contradicció l'acord al qual ha arribat amb la Fiscalia a canvi que s'atenuïn les acusacions contra ell, Castro deixa sense efecte la citació i rebutja tenir en consideració la confessió de cara al tancament de la instrucció.

En el recurs de reforma que va presentar ahir davant el titular del Jutjat d'Instrucció 3 de Palma, la defensa de Tejeiro assegura que l'escrit que va presentar a Horrach "ni conté ni té vocació de produir una nova declaració en aquest moment processal".

"No tinc res a dir sobre el fet que el Ministeri Fiscal pugui arribar a acords amb determinats imputats; mentre només pretenguin valer-se d'ells per al judici oral, cap obligació hi ha sobre ell de participar-los al jutjat instructor", va indicar Castro.

El 85% dels titulats universitaris treballa 3 anys després de graduar-se. La taxa d'atur d'aquest col·lectiu és de l'11%, una xifra que creix però que és inferior a la dels joves a Catalunya. Part de la davallada d'ocupació prové de la reducció de la contractació al sector públic, que baixa en un 10% en 3 anys. El 77% dels titulats estaven inserits 3 mesos després d'acabar els estudis. Són dades del cinquè estudi d'inserció laboral dels graduats de les universitats catalanes, a partir d'enquestes als qui van acabar els estudis el 2010. Les disciplines de la salut i de tecnologies de la informació i comunicació són les que tenen una ocupació més alta, mentre que les humanitats i les experimentals les que menys.

L'enquesta, realitzada per l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya), ha entrevistat 17.337 estudiants del total de 31.279 que es van graduar l'any 2010. Una de les conclusions principals de l'informe és que els estudis universitaris milloren la inserció laboral. "Com més formació, més ocupació", va ressaltar el president de l'AQU Catalunya, Josep Joan Moreso, durant la presentació dels resultats de l'informe.