El Ple del Senat va aprovar ahir definitivament amb els vots del PP i el suport d'UPN i Fòrum la reforma legal per incloure entre els aforats que només poden ser jutjats pel Tribunal Suprem el rei Joan Carles i la reina Sofia, a més de la reina Letícia i la princesa d'Astúries.

Es tracta del darrer tràmit perquè la norma sigui publicada al Butlletí Oficial de l'Estat i entri en vigor i va rebre l'abstenció dels senadors de PSOE, PSC i CiU i els vots en contra de PNB, dels representants d'ICV al grup Entesa del Progrés de Catalunya i de la majoria dels senadors del grup mixt. En concret, la reforma legal ha tirat endavant amb 150 vots a favor, 10 en contra i 74 abstencions.

Aquests aforaments han estat aprovats pel procediment d'urgència després d'haver presentat el PP al Congrés dels Diputats dues esmenes, recolzades per UPN i Fòrum, al projecte de llei orgànica complementària de la de racionalització del sector públic i altres mesures de reforma administrativa que modifica la Llei orgànica del poder judicial.

La senadora del PP Silvia Franco va aclarir que l'aforament del rei Joan Carles no suposa impunitat després d'haver abdicat, ja que en tot cas estarà sotmès a les mateixes lleis que la resta de ciutadans i fins i tot perd el dret a una segona instància que sí que tenen els no aforats. Va afegir que es cobreix un buit legal mentre s'aborda el debat global dels aforats, que estima per a l'octubre, data en què està previst que arribi a les Corts el projecte de reforma la Llei orgànica del poder judicial. El socialista Arcadio Díaz Tejera va estimar bo per a la imatge d'Espanya que sigui el Tribunal Suprem el que tramiti qualsevol plet que es dirigeixi contra ell.