El Consell de Ministres ha denegat aquest divendres els indults que havien sol·licitat l'expresident de les Balears Jaume Matas, el periodista Antoni Alemany, el jutge Baltasar Garzón, l'exlíder de les joventuts del PP Ángel Carromero, l'excàrrec d'UDC Lluis Gavaldà, l'exalcalde de Marbella Julián Muñoz, l'extorero José Ortega Cano. Segons fonts del Ministeri de Justícia, tots havien rebut informes desfavorables del Ministeri Fiscal i del tribunal que els va sentenciar, que són requisits previs -però no vinculants- a la concessió de qualsevol indult per part del govern espanyol. La denegació a l'expresident balear implica que haurà de complir els nou mesos de presó a què el va condemnar el Suprem.

Gavaldà, exdirector general d'Ocupació i dirigent d'UDC, va ser condemnat, juntament amb el seu germà Vicenç i l'empresari andorrà Fidel Pallerols, a un any i mig de presó, després d'arribar a un acord amb la fiscalia just abans de començar el judici el gener de l'any passat. Els tres van ser condemnats per desviar fons públics destinats a cursos de formació per a treballadors. Pallerols i Vicenç Gavaldà ja van veure denegada la seva petició d'indult.

Per la seva banda, Matas haurà de complir així la pena de nou mesos de presó imposada pel Tribunal Suprem ara fa un any per tràfic d'influències en haver atorgat contractes irregulars al periodista que li escrivia els discursos, Antoni Alemany. Tot i que la pena és inferior a dos anys, l'Audiència de Palma, que inicialment l'havia condemnat a sis anys de presó, va ordenar el seu ingrés a un centre penitenciari per la gravetat del delicte i la falta de penediment de Matas. Alemany tampoc ha estat indultat després de ser condemnat a dos anys i tres mesos de presó per prevaricació, malversació i falsedat.

També s'han rebutjat els indults sol·licitats per Garzón, condemnat a 11 anys d'inhabilitació per haver autoritzat intervencions telefòniques irregulars en el cas 'Gürtel', el de Julián Muñoz, condemnat per corrupció a set anys de presó; el de Carromero, condemnat a quatre anys de presó a Cuba per la mort en accident de trànsit del dissident cubà Oswaldo Payá, i el d'Ortega Cano, condemnat a dos anys i mig per atropellar mortalment un vianant quan conduïa begut.