Unes 190 habitatges i edificis han estat destruïts a Gaza des de l'inici de l'ofensiva militar israeliana "Marge protector", que en la seva quarta jornada ha causat més de 100 morts i gairebé 700 ferits, la majoria civils.

La major part d'aquesta construccions destruïdes per l'aviació i la marina de guerra israeliana són habitatges privats, ha informat el Ministeri d'Interior de la Franja.

Aquest divendres, el bombardeig més greu es va produir precisament contra un habitatge de la ciutat de Rafah, al sud de Gaza, on cinc membres de la mateixa família van perdre la vida en una acció sense previ avís que segons els veïns va destruir completament l'edifici i diverses propietats veïnes.

Des de la comunitat internacional i Israel s'han escoltat crítiques en els últims dies contra l'estratègia seguida per l'Exèrcit israelià d'atacar habitatges de civils sota la justificació que algun dels residents està vinculat al moviment islamista Hamàs.

L'Alta Comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans, Navi Pillay, ha denunciat avui l'escalada del conflicte a la Franja i va recordar a Israel que viola la llei internacional quan bombardeja àrees poblades i especialment habitatges.

"Hem rebut informes molt preocupants que indiquen que la majoria de les víctimes civils, inclosos nens, van ocórrer com a resultats de bombardejos sobre cases. Aquests informes aixequen moltes sospites sobre si Israel compleix la llei internacional", ha dit Pillay, esmentada en un comunicat.

"Atacar les cases on resideixen civils és una violació de la llei humanitària internacional a menys que aquestes llars tinguin un ús militar. En cas de dubte, edificis usats de forma ordinària per civils, com cases, no són un objectiu militar legítim", advertir l'Alta Comissionada.

"Fins i tot quan s'identifica que una llar és usada amb fins militars, qualsevol atac ha de ser proporcionat, i s'han de prendre totes les precaucions possibles", ha afegit Pillay.

"El Govern d'Israel ha d'assegurar que respecta els principis de distinció, proporcionalitat i precaució en els seus atacs, com se li requereix sota la llei humanitària internacional", ha afegit.

L'Alta Comissionada s'ha mostrat "alarmada" tant per l'operació militar israeliana a Gaza com pel llançament indiscriminat de coets des de la Franja cap a Israel, que supera els 600 des del començament de l'ofensiva israeliana.

Ha recordat, així mateix, que les dues parts en conflicte estan obligades a investigar qualsevol violació de la llei per tal de jutjar els culpables i obtenir compensació per a les víctimes.

En la mateixa línia, l'ONG israeliana Betselem va reiterar ahir que bombardejar els habitatges familiars dels milicians palestins "viola el dret internacional humanitari".