El Ple del Congrés va convalidar el Reial Decret de mesures urgents per al creixement econòmic, aprovat divendres pel Consell de Ministres, amb els únics vots a favor del PP, encara que va donar llum verd a la seva tramitació com a projecte de llei. El decret, en vigor des de dissabte, va tirar endavant amb 180 vots a favor, 123 en contra, 1 abstenció i la no participació de representants de PNB, Esquerra Plural i del Grup Mixt. La seva tramitació com a projecte de llei va rebre 304 vots favorables i 1 en contra.

Durant la votació, diputats del grup de l'Esquerra Plural van mostrar pancartes en les quals es podia llegir: "Rescatem la Democràcia", fet pel qual van ser amonestats fins a dues vegades pel president de la Cambra Baixa, Jesús Posada.

Mentre que des delgovern es va defensar que el decret és necessari per facilitar la recuperació econòmica amb mesures "urgents", l'oposició va criticar que modifica prop de 30 lleis sense debat, fet pel qual en va exigir la tramitació com projecte de llei.

Durant la defensa del text, la vicepresidenta de l'Executiu, Soraya Saenz de Santamaría, va demanar el suport de l'oposició al decret perquè persegueix que la recuperació arribi a tots els ciutadans, i va assegurar que no tenen cap problema a tramitar-lo com a projecte de llei.

Des de l'oposició, la normativa i la seva tramitació van rebre qualificatius com: "cacicada, espectacle vergonyós, nyap, corrupció democràtica, barbaritat legislativa, menyspreu al Parlament, insult a l'oposició, fet al dictat d'empresaris afins, etc...". A més, van denunciar que al cap de pocs dies d'entrar en vigor s'hi hagin hagut de corregir prop de 70 errors.

La portaveu socialista, Soraya Rodríguez, va assegurar que el seu grup recorrerà el decret davant el Tribunal Constitucional per tractar-se d'una "barbaritat legislativa". "Recorrerem davant el Constitucional per dir ja n'hi ha prou al govern. Crec que ho farà tota l'oposició", va afirmar.