El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha negat aquest divendres que el decret que obliga a la Generalitat a pagar el cost de l'escolarització en castellà a centres privats dels alumnes que ho sol·licitin i no trobin oferta a la pública no té com a objectiu "establir els models d'ús del castellà com a llengua vehicular exclusiva" ni suposi cap "abús de poder". Segons el ministre, el decret només busca "garantir el dret" que recullen les sentències del Tribunal Constitucional (TC) perquè existeixi una proporció "raonable" d'assignatures en castellà a l'escola. A més, ha afirmat que està "molt tranquil" davant el recurs anunciat per la Generalitat, que no és "cap sorpresa".

Wert ha fet aquestes manifestacions a la roda de premsa del Consell de Ministres, que ha donat llum verda al decret que desenvolupa el punt de la LOMCE que farà pagar a la Generalitat un màxim de 6.057 euros per alumne que es matriculi a una escola privada en castellà quan no trobi oferta en aquesta llengua a la pública.

Segons el ministre, la mesura té un "ancoratge competencial" molt clar a l'article 149.1 de la Constitució. "Estic convençut que se segueix escrupolosament la doctrina constitucional i no hi ha confiscació competencial", ha dit,

En aquest sentit, ha respost a l'anunci per part de la Generalitat d'interposar un recurs davant el Tribunal Constitucional: "Qualsevol comunitat que consideri que ho vol recórrer ho farà", però el recurs del govern català "no és cap sorpresa" perquè ja va portar al TC la LOMCE.

Segons el ministre, el decret busca aconseguir que les administracions educatives "garanteixin" el "dret" l'alumnat "de rebre l'ensenyament en castellà i en la resta de llengües oficials". I és que per al ministre, el sistema de la immersió només s'adequa a la Constitució si existeix oferta pública on s'utilitzi el castellà com a vehicular "en una proporció raonable".

Segons Wert, aquesta norma "de cap manera està intentant establir models d'ús del castellà com a llengua vehicular exclusiva". "Aquest no és l'objectiu de la llei ni de la norma", ha dit. En aquest sentit ha reiterat que es tracta d'un mecanisme "temporal i limitat" que "desapareix" en el moment en què la Generalitat canviï el sistema.

Wert ha recordat que hi tenen dret tots el alumnes des de primària fins a final de secundària obligatòria i s'hi poden acollir alumnes quan "el model educatiu no garanteixi l'ús raonable del castellà en assignatures no lingüístiques". Això és que "no existeixi una oferta pública de castellà, que els pares ho hagin sol·licitat i aquesta sol·licitud no hagi estat atesa, i que l'alumne s'hagi matriculat en un centre privat".

Hisenda bloquejarà o deduirà els diners

El decret estableix el mecanisme pel què la Generalitat haurà d'acabat pagant els 6.057 euros anuals per alumne a les famílies que escolaritzin els fills en centres privats per estudiar en castellà. Aquesta despesa inclou matriculació, escolarització, els serveis complementaris de transport, menjador i, si s'escau, internat.

Una despesa que assumirà inicialment el Ministeri d'Educació i que posteriorment el Ministeri d'Hisenda podrà "retenir o deduir" de les transferències al govern de la Generalitat en el capítol d'Educació. El decret també estableix un mecanisme de revocació del dret quan la Generalitat ofereixi el castellà com a llengua vehicular dins del marc de la seva programació.

El text ha estat aprovat després de rebre un dictamen molt dur per part del Consell d'Estat, que va demanar al Ministeri d'Educació que reformulés de dalt a baix el projecte perquè considerava que la regulació té buits importants, com per exemple que no estableix què passa si l'única escola que es pot assignar no agrada als pares per motius ideològics.

Per contra, segons el ministre, el text recull les observacions essencials del Consell d'Estat, que són l'eliminació de les presumpcions sobre el caràcter raonable dels fons públics, i fixar un límit a les despeses que es compensen.

El Govern recorrerà el decret

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ja ha avançat aquest divendres que la Generalitat recorrerà el decret davant el Tribunal Constitucional. Segons la consellera, l'obligatorietat de pagar l'escola privada en castellà és "una multa" que recorda els anys "més autoritaris de persecució de la llengua". Segons la Generalitat, el decret envaeix les seves competències i suposa una ,modificació de la Llei de finançament per la porta del darrere.

Wert no espera "efecte crida"

En converses amb els periodistes després de la roda de premsa Wert ha insistit que la norma ha d'entrar en vigor sí o sí al pròxim curs que comença al setembre, i ha assegurat que no espera cap efecte crida per part de famílies que aprofitin aquesta qüestió per buscar una educació privada per als seus fills.