La Comissió Europea (CE) va anunciar ahir l'obertura d'una investigació formal sobre una "possible manipulació" de les estadístiques sobre dèficit i deute públics elaborades per les autoritats valencianes. "La Comissió Europea ha decidit obrir una investigació formal sobre la declaració de dades inexactes a la regió de València" relacionades amb la despesa sanitària, va afirmar la portaveu de la CE, Emer Traynor, qui va insistir que aquesta decisió no posa en dubte l'exactitud de les estadístiques estatals espanyoles.

L'executiu comunitari examinarà si la informació errònia va ser publicada de manera "deliberada" o si va ser "una greu negligència" en la declaració, i va poder tenir un impacte en les dades oficials de dèficit i deute "durant diversos anys", segons un comunicat.

"La investigació es centrarà en la incapacitat de la Comunitat valenciana a l'hora de publicar determinades despeses sanitàries durant molts anys i el seu incompliment de les normes comunitàries sobre informació estadística", va indicar la portaveu.

La CE "entén que es tracta d'un problema que ve des de lluny a la regió de València, i la investigació analitzarà detalladament durant quant temps ha succeït i on se situa la cadena de responsabilitats".

Les irregularitats van ser notificades per les pròpies autoritats espanyoles a l'oficina estadística comunitària, Eurostat, el 2012 i van afirmar que revisarien el dèficit a l'alça en el 0,4 % "perquè havien descobert aquestes factures sense notificar la regió", va explicar Traynor. "El govern espanyol va ajustar les xifres de dèficit del 2011 quan es van descobrir factures sense pagar de certes regions. Ho van notificar a Eurostat, que va comprovar l'ajust i va verificar que les xifres podien ser publicades sense reserves a l'octubre de 2012", va dir la portaveu a Efe.

Traynor va recalcar que aquesta és la primera vegada que la Comissió recorre a les seves noves competències, reforçades en el paquet legislatiu conegut com Six Pack, de supervisió macroeconòmica, per investigar les sospites sobre la manipulació de dades de deute i dèficit en un Estat membre. Si es confirma la manipulació, la Comissió podrà aplicar sancions de fins al 0,2 % del PIB.

"L'obertura d'una investigació, no obstant això, no prejutja el resultat", va indicar l'executiu comunitari.

Espanya va elevar al 0,4 % del PIB el seu dèficit corresponent a 2011, després de trobar "despeses no registrades de les comunitats autònomes de València i Madrid", va recordar la Comissió en el seu comunicat. Eurostat llavors va dur a terme visites tècniques a Espanya per determinar la naturalesa del problema, en les quals va concloure que el cas de Madrid "podia ser considerat com un ajust excepcional", mentre que en el de València, per contra, "hi havia raons per preocupar-se". "Va semblar que la Intervenció General de la Generalitat Valenciana (IGGV) havia enviat de manera sistemàtica informació incorrecta" durant molts anys, va explicar la Comissió. La IGGV no solament no hauria informat d'una "considerable despesa sanitària", sinó que tampoc no hauria respectat el principi de meritació que exigeix la legislació comunitària, i "s'haurien ignorat" els advertiments del Tribunal de Comptes valencià i del ministeri de Sanitat en aquest sentit, sempre segons la CE.