El conseller de Presidència, Francesc Homs, no ha dubtat a l'hora de valorar l'anunci de la propera trobada entre el president de l'executiu català, Artur Mas, i el president de l'Estat, Mariano Rajoy. "Ja hem superat el debat que era absurd, ja era hora", ha assenyalat. Segons Homs, la trobada es farà en un context de discreció tot i que ha assenyalat que hi haurà màxima "transparència" per informar sobre el què i el com de la reunió. En aquest sentit, Homs ha subratllat que el govern espanyol faria bé de "no menysprear" la consulta perquè és una demanda del poble català. El conseller ha fet aquestes valoracions des de Girona, durant l'acte municipalista de l'ACM en defensa del dret a decidir.

El conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ha assegurat que el debat sobre la trobada havia arribat a ser "absurd" i que "ja era hora" que es fes un pas endavant i es portés a terme la reunió. Tal i com ha detallat, la trobada entre els dos presidents es realitzarà en un "context de discreció" tot i que això no vol dir que no hi hagi màxima "transparència" pel que fa a la difusió i comunicació que es farà de la reunió i dels temes que s'hi hagin tractat. "Estem en un moment de transparència, en tots els sentits, i el propòsit del president de la Generalitat és que està obert a parlar de tot", ha assenyalat.

En aquesta línia, el conseller ha volgut deixar clar que el procés, el dret a decidir i la consulta no són "dèries de tres o quatre polítics" sinó que es tracta de l'expressió democràticament expressada del poble de Catalunya. "L'Estat no hauria de menysprear les eleccions del 2012 on el poble va votar a favor del dret a decidir", ha recordat. Per això, segons Homs, el govern de l'Estat encapçalat per Mariano Rajoy, hauria de reconsiderar la seva posició i "no posar-hi pegues". "Els governants hem de donar curs al que el poble decideix i demana perquè sinó llavors hi ha desafecció en l'àmbit de la política, quan es diu una cosa i no es fa, això no és respectuós", ha considerat.

Durant la cloenda de l'acte de l'ACM, el conseller de Presidència també ha destacat que el dret a decidir no és, en cap cas, "una quimera". "Els volem dir, de manera clara i taxativa, que la democràcia no és mai una quimera sinó que és la garantia de pau, llibertat i progrés col·lectiu", ha afirmat. En aquesta línia, Homs ha deixat clar que tant a ell com al Govern de CiU, la "democràcia no ens fa por, ni el que pugui decidir el conjunt de la ciutadania". Així mateix, el conseller també ha explicat que per poder "conquerir" el dret a decidir són necessaris dos ingredients. D'una banda, una gran capacitat de mobilització col·lectiva, i de l'altra, la capacitat d'aglutinar grans consensos polítics. "Aquest acte d'avui és un exemple i posa de manifest que aquest és una operació de país, col·lectiva", ha afirmat.

Segons Homs, el govern de Mariano Rajoy està comenten un "error de base" de forma sistemàtica quan veu el procés sobiranista com una "dèria de tres o quatre polítics". "El procés sorgeix de la immensa majoria. S'ha de tenir el sentit democràtic de parlar-ne", ha valorat.

Per últim, Homs també ha volgut agrair tot l'esforç que realitzen els municipis tant en l'àmbit del dia a dia com pel que fa al procés sobiranista. "És d'obligatori reconeixement", ha insistit. "Sense ajuntaments, el govern estaria en fallida i també els ajuntaments sense la Generalitat quedarien desemparats davant l'estat espanyol que només pren competències", ha explicat.

Un miler de persones a Girona

Homs ha fet aquestes valoracions durant l'acte de l'Associació Catalana de Municipis que s'ha fet aquest dissabte a Girona i que es troba emmarcat dins de les Jornades Catalunya vol viure en llibertat i dignitat que organitza el Diari El Punt Avui i que s'allargaran durant aquest cap de setmana. L'acte ha aplegat un miler de persones, 800 d'elles alcaldes, regidors i exbatlles dels darrers 35 anys i de tot Catalunya que han volgut mostrar el seu suport en defensa del dret a decidir i de la consulta del 9-N. A grans trets, la trobada ha estat un clam en aquest sentit i també ha servit per mostrar com el món municipalista està "compromès" amb aquest matí.

L'acte, s'ha celebrat al pavelló de Fontajau de Girona i ha comptat amb la presència de diversos càrrecs rellevants del món de la política com l'exdirigent socialista, Mariana Geli, Joaquim Nadal, el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, o Arcadi Calzada, entre d'altres. Durant l'acte també s'ha llegit el manifest 'L'hora de decidir' - que ja compta amb unes 900 adhesions- de la mà de l'alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, el municipi més petit de Catalunya.

També han pres la paraula el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, o el president de l'Associació de Municipis de Catalunya, Miquel Buch, que han reivindicat el paper dels pobles i de la ciutadania en el món polític actual i com a gestors del futur. "Els reptes difícils són els que ens trobem els alcaldes cada dia però exercir la democràcia no pot ser difícil; els ciutadans no ens demanen la lluna, ens demanen poder votar", ha assenyalat Buch. En aquest línia, el president de l'AMC ha assegurat que en el cas que el poble de Catalunya decideixi 'Sí, Sí" en la consulta, el nou país que en surti ha de ser "diferent, modern i referent". "No us fallarem i no us defraudarem", ha subratllat durant el seu discurs.

D'altra banda, Vila d'Abadal, ha deixat clar que l'acte d'aquest dissabte volia ser una trobada de "reafirmació" del món municipalista en defensa del procés i de la consulta. "Alguns volem la independència però tenim clar que tots volem votar", ha resumit. Per això, ha assenyalat que més enllà de les eleccions municipals, tant l'AMI com tots els batlles dels diversos municipis, han de treballar perquè el procés arribi a bon port. "Som associacions i també som entitats del poble, tot el que hem fet ha vingut forçat pel poble i aquesta és la força del moviment", ha reflexionat. Durant el seu discurs, Vila d'Abadal també ha volgut donar la benvinguda al nou moviment socialista 'Moviment Catalunya' i ha subratllat que actualment, Catalunya travessa un "moment clau i serio".

"Ara és el moment de la generositat i la unitat, nosaltres els municipis treballarem per aquest procés, al costat de la gent, perquè arribi a bon port i sinó serem alternativa, si convé, que no caldrà perquè tenim un president Mas fort que ho donarà tot pel procés", ha conclòs.

Durant l'acte també s'han pogut sentir les paraules de diversos alcaldes d'arreu de Catalunya, representants de les formacions polítiques que estan a favor del referèndum i del camí sobiranista. En concret, han pujat a sobre de la tarima l'alcalde Ribes de Freser, Marc Prat (CiU), l'alcalde d'Altafulla, Fèlix Alonso - en representació d'ICV-EUiA- el primer tinent d'alcalde i exbatlle de Celrà, Dani Cornellà, i l'alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé (ERC), que ha volgut subratllar la feina que realitzen els ajuntaments tot i els últims esdeveniments i polèmiques que han sorgit en associacions com la FMC o l'AMC. Tots ells han coincidit amb la idea que el poble català ha de poder decidir el seu futur ja que l'encaix entre Catalunya i Espanya està "en via morta".