Unes 500 persones han desplegat aquest dissabte a la plaça de la Plana a Badalona una lona gegant de 15x30 metres on es llegia "Mr. President, Catalans vote freedom", dirigida al president nord-americà Barack Obama. L'acció, organitzada per l'ANC i Badalona per la independència, és el primer d'un seguit de mosaics dirigits a 10 figures influents internacionalment i que s'inclouen dins la campanya d'actes que l'ANC desenvoluparà durant tot l'estiu. El coordinador del desplegament i membre del secretariat nacional de l'ANC, Galdric Peñarroja, ha explicat que amb aquesta mobilització aprofiten "per dinamitzar el territori al mateix temps que internacionalitzem el procés".

"Abans del 9-N tenim una cita molt important i és l'Onze de Setembre" ha recordat la Núria Viñals, la coordinadora de la campanya del mosaic, que es desplegarà de nou durant la Diada. "Ens ocuparem d'anar-lo ensenyant a tot el món, i que el president Obama sàpiga que avui ens hem adreçat a ell". L'objectiu de les mobilitzacions, però, no és només interpel·lar la figura que apareix a la lona, sinó també a tota la comunitat internacional, segons Peñarroja. "Sabem que normalment els governs prefereixen no pronunciar-se directament sobre el procés perquè es tracta com un assumpte intern de l'estat espanyol, i ho entenem, però tot i així volem que vegin que ens dirigim a ells, i que hi hagi una mica de ressò al seu país".

Cada cap de setmana d'aquest estiu es desplegarà un mural diferent, i a més del president dels Estats Units també aniran dirigits a Jean Claude Juncker, Martin Schulz, Angela Merkel, François Hollande, David Cameron, Matteo Renzi, Ban Ki Moon, Dilma Roussef, el Papa Francesc i Fredrick Reinfelt. Aquestes activitats es conjuntaran amb les V que s'aniran duent a terme a diferents municipis del territori català.

Que la primera lona s'hagi desplegat a Badalona no ha estat coincidència: a la ciutat avui hi tenien lloc unes jornades intensives d'informació a la població sobre el dret a decidir. "Integrar el mosaic dins aquests actes feia que es potenciés una cosa amb l'altra", ha explicat Peñarroja. En total hi ha hagut 44 parades, fet que si bé ha mobilitzat a la gent dins la Regió 1 -la central, i la primera en desplegar el mural- també ha provocat que alguns dels voluntaris de les parades, que han estat actives de 10 a 2 del matí, no hagin arribat a temps a l'acte.

El proper mural, a Deltebre

El proper mural es desplegarà el 20 de juliol a Deltebre, i anirà dirigit al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i al president del Parlament Europeu, Martin Schulz.