El diputat al Congrés per Madrid Pedro Sánchez serà el nou secretari general del PSOE. Amb el 85% dels vots escrutats, s'ha imposat amb el 49% dels vots a Eduardo Madina (36,19%) i José Antonio Pérez Tápias (15,16%) a les primàries que els socialistes han celebrat aquest diumenge. El resultat s'haurà de ratificar ara al Congrés Extraordinari que els socialistes espanyols celebraran a Madrid els dies 26 i 27 de juliol, on Sánchez i els sectors del partit que han quedat descavalcats hauran de configurar també la nova direcció del partit. Eduardo Madina ja li ha donat l'enhorabona a través de twitter.

Sánchez ha guanyat a territoris clau com Andalusia (61,5% dels vots), Euskadi (50,19%), i Madrid (43,84%), però no a Catalunya, on Eduardo Madina s'ha imposat amb el 40,39% dels vots i el nou secretari general del PSOE s'ha quedat amb el 37,39% per davant de Pérez Tápias amb el 22,22%.

El nou secretari general del PSOE ha aconseguit la victòria en unes primàries on ha votat el 65,84% de la militància socialista. Ha guanyat també a Aragó, Balears, Canàries, Castella-La Manxa, País Valencià, i entre els militants que resideixen a Amèrica.

Per contra, Eduardo Madina ha obtingut el suport majoritari a Astúries, Cantàbria, Castella-Lleó, Extremadura, La Rioja, Múrcia, Navarra i els d'altres punts d'Europa. Pérez Tápias ha quedat tercer a tots els territoris tret de Catalunya, on ha quedat segon per davant de Madina.

Pedro Sánchez té 44 anys, quatre més que Zapatero quan va esdevenir líder dels socialistes espanyols. Nascut a Madrid, és economista i professor d'Estructura Econòmica i Història del Pensament Econòmic de la Universitat Camilo José Cela de Madrid.

Casat i amb dues filles, es va afiliar al PSOE el 1993 i va treballar com a assessor al Parlament Europeu. Durant la guerra de Kosovo va ser cap de gabinet de l'Alt Representant de les Nacions Unides a Bòsnia i el 2003 va anar a la llista de Trinidad Jiménez per la alcaldia de Madrid. El 2004 va esdevenir membre de l'Assemblea General de Caja Madrid com a representant de l'Ajuntament.

A les eleccions generals del 20008 va anar a les llistes del PSOE per Madrid, però es va quedar sense escó. Va arribar al Congrés l'any 2009 gràcies a la renúncia de Pedro Solbes com a diputat, fet que li va permetre ocupar la seva vacant. Va fer de portaveu adjunt del PSOE a la Comissió de Política Territorial. El 2011 novament va anar a les llistes pel PSOE i es va tornar a quedar sense escó. Va aconseguir-lo finalment gràcies a la renúncia de Cristina Narbona. Actualment és portaveu a la Comissió per a l'Estudi del Canvi Climàtic.

Sánchez, contrari a la consulta

Sánchez ha estat el candidat a secretari general que més clarament ha expressat el seu "no" a la consulta a Catalunya. Durant el debat que va tenir lloc a la seu del PSOE el passat dilluns va apel·lar a la reforma federal de la Constitució que el partit va teixir a Granada però va "discrepat" de qualsevol proposta que impliqui la celebració d'una consulta a Catalunya "ni pactada ni legal".

Suport a Andalusia

Sánchez ha obtingut un suport molt majoritari de la federació andalusa, que ja li va donar el 74,88% dels avals emesos a aquest territori, 14.389 dels 41.338 que va presentar per concórrer a aquest procés de primàries. De fet, consta com el candidat predilecte de la presidenta andalusa, Susana Díaz.

Al seu equip de campanya hi consten diputats joves i vells coneguts d'altres èpoques. El seu cap de campanya ha estat el diputat del PSOE a l'assemblea de Madrid José Cepeda, i el seu cap de comunicació el que també ho va ser de José Bono mentre va ser president de Castella-La Manxa, José Luis Fernández.