El cap de l'Executiu espanyol, Mariano Rajoy, es va referir a la seva propera reunió amb el President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i va advertir que la seva posició sobre la consulta sobiranista no ha canviat: "Parlarem, però jo no faré allò que ni puc ni he de fer". En el seu discurs de clausura de l'escola d'estiu del PP celebrada a El Escorial (Madrid), Rajoy va admetre que la qüestió catalana és "un problema" que "cal afrontar", però també va dir que "les coses s'han de pensar ben abans de fer-les".

"Parlarem, però també dic clarament que el que sigui Espanya no ho podem decidir Mas i jo en una conversa, ni tan sols un parlament d'una comunitat autònoma ni el mateix Congrés dels Diputats, sinó que ho han de decidir el conjunt dels espanyols", va afegir Rajoy.

El president espanyol va advertir a Mas que "no es pot exigir al president del govern que autoritzi un referèndum en contra de la decisió del Parlament nacional, en contra de les decisions del Tribunal Constitucional, en contra de la llei, en contra de les seves pròpies conviccions i en contra del que pensen el conjunt dels espanyols". "No es pot exigir", va sentenciar.

De fet, Rajoy va presumir d'un estat del benestar que s'ha mantingut tot i les retallades i les crítiques de "pessimistes, extremistes i malastrucs". "Tenim un sistema que no deixa ningú a l'estacada i n'hem d'estar orgullosos", va afirmar el president, que va assegurar que Espanya és el segon país que més creix de l'eurozona darrere d'Alemanya. "Ens van deixar un futur d'incerteses i ara construïm un demà de seguretat", va concloure Rajoy, que va anticipar un "potent" paquet de mesures socials i de creació d'ocupació.

D'altra banda, el portaveu del Govern, el conseller de Presidència Francesc Homs, va afirmar, en l'acte municipalista de l'ACM en defensa del dret a decidir que es va dur a terme a Girona, que el President Mas té la voluntat d'"òbviament, parlar de tot", ja que "hi ha coses que estan sobre la taula i que no són dèries individuals d'un polític", en al·lusió a la consulta sobiranista. Segons Homs, la trobada es farà en un context de discreció, tot i que va assenyalar que hi haurà la màxima "transparència" per informar sobre el què i el com de la reunió.

En aquesta línia, el conseller va voler deixar clar que el procés, el dret a decidir i la consulta no són "dèries de tres o quatre polítics" sinó que es tracta de l'expressió democràticament expressada del poble de Catalunya. "L'Estat no hauria de menysprear les eleccions de l'any 2012, on el poble va votar a favor del dret a decidir", va recordar. Per això, segons Homs, el govern de l'Estat encapçalat per Mariano Rajoy hauria de reconsiderar la seva posició i "no posar-hi pegues". "Els governants hem de donar curs al que el poble decideix i demana perquè si no, llavors hi ha desafecció en l'àmbit de la política, quan es diu una cosa i no es fa, això no és respectuós", va considerar Homs.

Durant la cloenda de l'acte de l'ACM, el conseller de Presidència també va destacar que el dret a decidir no és una quimera: "els volem dir, de manera clara i taxativa, que la democràcia no és mai una quimera sinó que és la garantia de pau, llibertat i progrés col·lectiu".

El portaveu del Partit Popular de Catalunya al Parlament, Enric Millo, va afirmar que "esperem que Mas es prengui seriosament aquesta trobada, pensi en els interessos generals de tots els catalans i no s'enroqui a parlar d'una consulta separatista que sap que no es pot fer, senzillament perquè és il·legal".