El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) no preveu problemes d'abastament d'aigua i d'energia en una Catalunya independent. "S'hauria de produir una sequera molt més severa que la del 2008 perquè hi hagués problemes d'abastament d'aigua, perquè llavors ja es van prendre mesures", ha argumentat el president del CATN, Carles Viver Pi-Sunyer, durant la presentació de quatre informes del consell. Pel que fa a l'energia, ha opinat que seria "molt fàcil" garantir la continuïtat renovant els contractes amb els operadors que ara mateix ja la distribueixen a Catalunya.

L'informe sobre l'abastament d'aigua i energia que ha realitzat el consell assessor, de 130 pàgines, analitza la situació actual d'abastament d'aigua de les conques externes i internes i les diferents fonts d'energia, és a dir, petroli, gas natural, renovables, carbó, nuclear i electricitat.

Pel que fa a l'aigua, i tot i que Catalunya sempre té els riscos de sequera a causa de la manca de pluges, conclou que hi hauria d'haver una situació pitjor que la del 2008 perquè hi hagués problemes d'abastament. Viver Pi-Sunyer ha remarcat que arran d'aquella sequera, ja es van prendre mesures com construir dessaladores o bombejar aigua en alguns rius.

Sobre l'energia, ha indicat que tot i que Catalunya no seria autosuficient, es podrien renovar els contractes actuals amb les operadores que subministren energia.