El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) recomana signar un protocol d'actuació amb l'Estat entre el moment que se celebra la consulta i la creació d'un nou estat català. Així ho diu l'informe sota el títol 'El procés constituent' que ha presentat aquest dilluns el president del CATN, Carles Viver Pi-Sunyer. Aquest protocol serviria per oferir la màxima seguretat jurídica i evitar incerteses mentre Catalunya prepara les seves estructures d'estat abans de constituir-se formalment com un nou estat independent. En cas que l'Estat no col·laborés, el CATN defensa una proclamació unilateral d'independència que fos ratificada en referèndum si abans no hi ha hagut consulta.

En roda de premsa acompanyat pel conseller de la Presidència, Francesc Homs, Viver Pi-Sunyer ha remarcat la importància d'aquest informe, perquè dibuixa que s'hauria de fer després d'una consulta o d'unes eleccions plebiscitàries en què s'hagués apostat per constituir un nou estat.

La primera fase començaria amb una declaració solemne del Parlament que afirmés l'inici del procés de creació d'un nou estat i obrís negociacions amb l'estat espanyol, donant trasllat de tot plegat a la UE. En aquesta primera fase, la Generalitat hauria de començar a iniciar contactes amb la comunitat internacional i amb la UE per preparar la integració, construir les estructures d'estat necessàries i anar redactant les normes que s'haurien d'aplicar quan comencés a funcionar aquest nou estat.

En un escenari de col·laboració, l'informe recomana formalitzar amb l'Estat un protocol d'actuacions que inclogués una flexibilització de les competències de la Generalitat, ja que Catalunya estaria anant més enllà de les competències que té atorgades per la Constitució. Viver Pi-Sunyer ha avisat que en aquest període conviurien els ordenaments català i espanyol, cosa que podria provocar alguns problemes.

Aquesta primera etapa clouria amb la proclamació d'independència, la desconnexió de manera immediata de les institucions i l'ordenament espanyol i l'inici de l'anomenat procés constituent.

Ara bé, en cas de no col·laboració de l'Estat o fins i tot "bel·ligerància", Viver Pi-Sunyer ha indicat que llavors caldrà recórrer a la mediació internacional i al suport de la societat civil mobilitzada. En tot cas, si ni així és possible negociar amb Espanya, caldria arribar a una proclamació unilateral d'independència que tindria el mateix contingut en cas de ser negociada, però que implicaria més dificultats. Viver Pi-Sunyer ha apuntat que caldria esperar per fer aquesta declaració unilateral fins que es tinguessin mínimament preparades les estructures d'estat necessàries per posar en funcionament el nou estat. El consell assessor aposta per celebrar un referèndum per ratificar aquesta proclamació unilateral en cas que no hi hagi hagut consulta prèvia.

Constitució provisional

La segona fase és l'anomenat procés constituent, que començaria amb l'aprovació d'una Constitució provisional a l'espera de poder redactar la definitiva. Aquesta llei transitòria serviria per regular el règim de nacionalitat, els drets i deures dels ciutadans, les institucions de govern, el règim lingüístic i la successió d'ordenaments. En qualsevol dels casos, el president del CATN ha apuntat que cal ser prudent en aquesta llei provisional per no influir en la redacció de la futura Constitució.

En matèria de nacionalitat, Viver Pi-Sunyer ha opinat que seria convenient no condicionar la catalana a la renúncia de cap altra nacionalitat. L'informe assenyala que seria convenient remetre's a l'Estatut, que diu que són ciutadans catalans els nacionals espanyols amb veïnatge administratiu en un municipi de Catalunya. Ara bé, hauria de considerar també la possibilitat d'accedir a la nacionalitat catalana de totes aquelles persones amb vinculació real amb Catalunya però que no s'hi trobin vivint.

Pel que fa a la llengua, ha apostat per atorgar plenitud de coneixement i d'ús al català i alhora mantenir la continuïtat dels usos del castellà. El president del CATN prefereix fer servir aquesta fórmula en aquesta Constitució provisional i no parlar de llengües oficials.

Feta aquesta llei provisional, tocaria celebrar eleccions constituents i crear un nou Parlament, i seria llavors quan es redactaria la Constitució catalana, donant per acabar aquest procés constituent.

Homs destaca la voluntat de col·laborar amb l'Estat

Per la seva part, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha remarcat la voluntat de col·laboració amb l'Estat per part del Govern, que es posa de manifest en aquests informes del CATN. "És una recerca constant i permanent per part nostra de col·laborar, de dialogar i de sotmetre'ns a la disciplina de la democràcia i de la llei. És així com intentem conduir aquest procés i per nosaltres no quedarà", ha assegurat.

Després d'indicar que no hi ha cap novetat sobre la reunió entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha recordat a l'Estat que hi ha un consens de dues terceres parts del Parlament per celebrar la consulta fruit d'unes eleccions que van donar un "mandat clar i nítid". "Esperem que el govern espanyol hi sigui sensible o com a mínim no posi més pals a les rodes", ha conclòs.