Oriol Pujol ha informat avui que abandona l'acta de diputat de CiU al Parlament i deixa també de forma "permanent" la secretaria general de CDC, que havia delegat en els dirigents Josep Rull i Lluís Corominas després de la seva imputació en la trama de les ITV.

Després de conèixer l'anunci de Pujol, CDC ha manifestat respecte per la decisió i ha convocat una executiva extraordinària per a aquesta nit amb la finalitat de preparar el relleu.

En un comunicat, el fill de l'expresident català Jordi Pujol justifica la decisió per la necessitat d'encarar el segon semestre del 2014, amb dates assenyalades al calendari del procés sobiranista, com la consulta del 9 de novembre i la Diada 11 de setembre, que requereixen "molta cohesió".

"Sóc conscient que ens venen mesos on ens fa falta molta fortalesa interior, molta cohesió, molt convenciment per continuar la tasca empresa, especialment en el procés nacional i en la capacitat i voluntat de fer efectiu el dret a decidir dels catalans", ha afirmat Oriol Pujol en la nota.

És per això que Oriol Pujol decideix "resoldre sòlidament i de manera permanent, amb la voluntat d'acabar amb la interinitat, la delegació de funcions de la secretaria general de CDC", i també renunciar a l'acta de diputat al Parlament, perquè "també des d'aquesta institució hagi el màxim esforç i energia concentrats en que el procés surti bé".

Després de ser imputat al març del 2013, Pujol va delegar temporalment les atribucions de secretari general de CDC en el secretari d'Organització, Josep Rull, i el vicesecretari general de Coordinació Institucional, Lluís Corominas, mentre que va traspassar la Presidència de CiU al Parlament a Jordi Turull, quedant com a diputat ras i sense càrrecs en el partit.

Va ser una decisió temporal amb la intenció de recuperar les atribucions si deixava de ser imputat, però Pujol ha afirmat avui que aquesta provisionalitat "ha estat i podria seguir sent massa llarga".

La pèrdua de la condició d'aforat d'Oriol Pujol, per la seva renúncia a l'escó, provocarà que el cas de la ITV que investiga el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Enric Anglada torni al jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, que va ser el que va iniciar la investigació.

El cas de les ITV, en que Oriol Pujol està imputat per suborn i tràfic d'influències, tornarà a un jutjat ordinari just quan s'està a l'espera de l'informe que el TSJC va encarregar a l'Agència Tributària per descobrir si el diputat i la seva dona Anna Vidal van percebre ingressos irregulars aliens a la seva activitat professional, tant financers com patrimonials, entre els anys 2007 i 2009.

A més de l'informe patrimonial, el jutge Enric Anglada va requerir el mes de maig passat a Hisenda que li remetés una còpia de les declaracions de renda presentades pel diputat de CiU i per la seva dona en els exercicis fiscals 2007, 2008 i 2009.

Encara no consta que el magistrat del TJSC tingui a les seves mans el resultat d'aquestes diligències, encara que fa uns quinze dies l'Agència Tributària li va remetre un altre informe que concloïa que Anna Vidal va encobrir el pagament de comissions al seu marit mitjançant la facturació de serveis inexistents a l'empresa que administrava un amic, en un "modus operandi" que es va prolongar almenys durant cinc anys.

Oriol Pujol va ser imputat inicialment el mes de març de 2013 per tràfic d'influències en el cas de les ITV, davant els indicis que va utilitzar la seva influència per intentar arreglar el mapa d'estacions de vehicles a Catalunya en benefici propi i d'un grup d'empresaris proper.

Just un any després, el TSJC va ampliar l'acusació a un delicte de suborn per les sospites que, a través de la seva dona, el fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va cobrar presumptament de la trama a canvi de votar a favor dels seus interessos a la Llei de Seguretat Industrial que tramitava el Parlament.

Després de conèixer l'anunci de Pujol, CDC ha convocat per a les 22 hores d'avui una reunió del Comitè Executiu Nacional amb l'objectiu preparar els pròxims passos.

CDC ha remarcat en un comunicat que el president del partit, Artur Mas, i la direcció treballaran en les pròximes setmanes per fer una proposta al Consell Nacional del mes de setembre que serveixi per "enfortir la direcció".

No obstant això, segons fonts del partit, és el Congrés l'organisme capacitat per escollir el càrrec de secretari general de CDC, per la qual cosa el Consell Nacional de setembre només podria servir per trobar una solució de caràcter temporal en la direcció del partit.