Els rebels prorussos van aconseguir abatre un avió de transport militar ucraïnès, fet que va disparar de nou la tensió fronterera entre Ucraïna i Rússia, mentre que Kíev va anunciar un canvi de tàctica per consumar la reconquesta dels territoris rebels. Així, un An-26 va ser abatut a la localitat d'Izvarino, a la frontera amb Rússia, però els seus vuit ocupants van saltar en paracaigudes abans que s'estavellés l'aparell, amb capacitat per a una trentena de tripulants.

Inicialment es va témer el pitjor, ja que es va parlar d'una vintena de soldats morts, però diversos dels ocupants de l'avió van ser capturats per la guerrilla que va procedir al seu interrogatori.

El ministre de Defensa d'Ucraïna, Valeri Gueletéi, va informar que, atès que l'aparell volava a una altitud de 6,5 quilòmetres, no va poder ser abatut amb l'armament a disposició dels insurgents prorussos. "És a dir, l'avió va ser abatut per un altre armament més potent que va ser disparat, probablement, des de territori de la Federació Russa", va assegurar el general durant una reunió amb el president ucraïnès, Petró Poroixenko.

El portaveu del Consell de Seguretat Nacional i Defensa d'Ucraïna, Andréi Lisenko, va suggerir que l'aeronau podria haver estat abatuda per un míssil X-24 llançat per un avió que es va enlairar de l'aeròdrom rus de Millerovo o per un sistema amb coets antiaeris Pantsir.

Armament sofisticat

Aquest extrem va ser negat rotundament pels insurgents ucraïnesos, que asseguren que tenen armament sofisticat per abatre qualsevol aparell de la Força Aèria d'Ucraïna. Es tracta de la segona acció d'aquest tipus portada a terme pels separatistes prorussos, ja que fa un mes 49 soldats van morir després de ser abatut el Il-76 en el qual viatjaven a l'aeroport de la ciutat de Lugansk.

Poroixenko va denunciar que "en els darrers tres dies contra les Forces Armades d'Ucraïna s'ha utilitzat un nou sistema rus de llançament de míssils". A més, va destacar que "oficials russos dirigeixen accions militars contra les forces ucraïneses".

Kíev acusa des de fa setmanes Moscou de permetre la lliure circulació a través de la frontera de milicians rebels equipats amb armament pesant, entre els quals hi hauria nombrosos mercenaris russos.

Per altra banda, més de 30.400 ucraïnesos han sol·licitat formalment refugi a Rússia arran del conflicte armat a l'est d'Ucraïna, va informar el Servei Federal Migratori. A més, uns 130.000 ucraïnesos que van viatjar a Rússia han sol·licitat prolongar la seva estada al país i uns 490.000 ucraïnesos dels que es troben en territori rus podrien sol·licitar refugi o estatus de refugiat.