El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) considera que una Catalunya independent podria mantenir l'euro tot i que quedés fora de la Unió Europea, encara que fos de forma provisional. El president del CATN, Carles Viver Pi-Sunyer, ha argumentat que hi ha "exemples suficients d'estats que no formen part de la UE i que estan utilitzant l'euro". Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe 'Política monetària, Banc Central i supervisió del sistema financer', que també opina que les entitats financeres catalanes podran accedir al crèdit del Banc Central Europeu, a través d'un acord monetari o mitjançant les seves sucursals implantades en territori de la UE.

El CATN creu que seria convenient que un nou estat català mantingués l'euro com a moneda, "ni que fos només pels costos molt difícilment assumibles que tindria la transició a una altra moneda". Dit això, l'informe del consell creu que és "evident" que una Catalunya independent podria continuar utilitzant l'euro. I ho diu "així de contundent", ha apuntat Viver Pi-Sunyer, perquè hi ha exemples suficients d'estats que no formen part de la UE però sí utilitzen la moneda comunitària.

En la mateixa línia, també creu que les entitats financeres catalanes podran accedir a la liquiditat i al crèdit del Banc Central Europeu, perquè hi ha estats que tenen acords per fer-ho, com és el cas d'Andorra, i per signar aquests acords no cal unanimitat.

En tot cas, si no fos possible, aquestes entitats podrien accedir al Banc Central Europeu a través de les seves filials i sucursals instal·lades en països comunitaris. Ara bé, en aquest supòsit, podria haver limitacions a l'hora de demanar crèdit. En tot cas, ha considerat que "no hi ha massa motius perquè el Banc Central o la UE s'oposés radicalment a donar aquests crèdits", perquè seria "debilitar la pròpia economia catalana, debilitar les institucions i podria tenir repercussions en el deute que tenen alguns estats i entitats financeres".

Banc de Catalunya i Autoritat Catalana d'Inversions i Mercats

Pel que fa als organismes reguladors, el CATN remarca que caldria crear un Banc de Catalunya i també una Autoritat Catalana d'Inversions i Mercats. En el primer cas, i sota el supòsit que el banc s'integraria a l'Eurosistema, el consell preveu assignar-li un passiu d'uns 20.000 MEUR a cost zero. Això suposa que es poden invertir aquests diners a llarg termini i obtenir-ne una rendibilitat significativa, un 4% (800 MEUR).

Si el Banc de Catalunya no s'integrés a l'Eurosistema, només es podria comptar amb el finançament que suposen les reserves mínimes que els bancs catalans haurien de tenir al BdC (uns 2.500 MEUR). Els rendiments dels actius en què s'invertirien aquests fons podrien ser suficients per cobrir els costos operatius del banc, uns 75 milions anuals.

Pel que fa a personal i cost, el consell preveu uns 400 treballadors, el que suposarien uns 31 MEUR. Quant a l'Autoritat Catalana d'Inversions i Mercats, el consell preveu 100 treballadors i un cost d'uns 6 MEUR. Per cobrir aquests costos i la resta d'estructura de l'Autoritat, l'informe preveu crear un sitema de taxes que hauria de generar 11 MEUR l'any.