L'ANC i Òmnium Cultural han presentat aquest dijous una gran campanya orientada tant a l'Onze de Setembre com al 9 de novembre. Amb el lema "Ara és l'hora, units per un país nou", ambdues entitats es marquen dos objectius principals. De cara a la Diada, volen que la V es converteixi en la mobilització més massiva de la història, superant la Via Catalana i la manifestació del 2012. D'altra banda, i ja més enfocant-ho a la consulta, es fixen la fita d'aconseguir 500.000 votants nous partidaris del 'sí-sí' entre els 2 milions de catalans que calculen que es troben entre la franja d'indecisos, abstencionistes i votants del 'sí-no'. La campanya recollirà donatius i busca 100.000 voluntaris.

Les dues entitats, responsables d'anteriors grans mobilitzacions de signe sobiranista, han posat en marxa una campanya ambiciosa que no es limita només a organitzar la V de l'Onze de Setembre, sinó que inclou també un esforç per mobilitzar els catalans de cara a la consulta del 9-N. "L'objectiu ja no és votar el 9-N, sinó que l'objectiu és guanyar", ha explicat el seu coordinador, Oriol Soler.

Abans de tot, ambdues entitats reclamen voluntaris, i han estimat que en necessiten uns 100.000 tant pel que fa a l'organització de la Diada com per a la feina posterior. També reclamen donatius, i aquest estiu s'organitzaran més de 1.000 actes arreu del territori per recollir-ne.

Òmnium trenca la guardiola

Òmnium aporta els seus estalvis i es farà també telemàrqueting. La presidenta de l 'ANC, Carme Forcadell, ha recordat que ells no tenen gaires recursos, però que al davant tenen un "adversari" que els té tots.

El seu objectiu, d'una banda, és que la V sigui la mobilització més massiva de la història de Catalunya, però també treballar per aconseguir que fins a 500.000 catalans entre indecisos, abstencionistes i partidaris del sí-no canviïn d'opinió i es passin al vot per la independència. Es tracta de persones amb interessos molt diferents, i per això, un grup de sociòlegs està treballant per dissenyar estratègies específiques dirigides a grups reduïts.

L'acte també ha servit per explicar més concretament el desenvolupament del proper Onze de Setembre. ANC i Òmnium convoquen mobilitzacions al matí davant de tots els ajuntaments de Catalunya. Es tracta d'una gran "concentració descentralitzada" per després reunir-se a Barcelona en la V que sortirà des de la plaça de les Glòries per arribar d'una banda a Pius XII per la Diagonal, i per l'altra a la plaça Cerdà, per la Gran Via. En cadascun dels tres vèrtexs s'instal·larà un escenari on tindrà lloc l'acte polític.

La V es divideix per trams coincidint amb les cruïlles, i a l'hora d'apuntar-s'hi, els participants adquiriran un pack que inclou una samarreta, algunes de grogues i d'altres de vermelles, per així formar una senyera en un moment determinat de la concentració. "Ara és l'hora" és el lema de la campanya i també de la V, perquè es tracta d'una estratègia global.

Carme Forcadell ha desitjat que la V sigui "la mobilització més important de la història, més que la manifestació del 2012 i que la Via Catalana". "Demanem que participeu, que us adoneu que ara és l'hora, que és l'hora de tots, de Catalunya, del país", ha demanat la presidenta de l'ANC. L'objectiu final és complir el somni de poder votar, però també demostrar al món que Catalunya, ha indicat, vol ser un "país més democràtic i més lliure".

"Parlar sempre és bo"

En ser preguntada per la reunió entre el President de la Generalitat, Artur Mas, i el del govern espanyol, Mariano Rajoy, Carme Forcadell ha opinat que "parlar sempre és positiu". "Està bé que es reuneixin, parlar sempre és bo", ha afegit, tot recordant que això és potestat del president, i no de la societat civil.