L'ambaixadora dels Estats Units davant les Nacions Unides, Samantha Power, ha denunciat davant del Consell de Seguretat que l'avió de Malaysian Airlines sinistrat aquest dijous va ser atacat probablement per un míssil terra-aire operat des d'una posició "dominada per separatistes prorrussos", en línia amb les seves últimes accions, i en un llançament que podria haver comptat amb suport tècnic d'assessors russos.

L'ambaixadora ha indicat que el míssil que va fer caure l'avió es tracta d'un SA-11, terra-aire, de fabricació russa, conegut als Estats Units com 'Gadfly' i pels propis russos com 'Buk'. Es tracta d'un projectil molt complex i, donat que són necessaris coneixements tècnics per operar amb ell, "és improbable que els separatistes poguessin gestionar aquest sistema sense l'ajuda de personal amb coneixements".

"Per tant", ha conclòs Power, "no podem descartar que hagin rebut assistència tècnica del personal rus a l'hora d'operar aquests sistemes".

L'ambaixadora ha eximit de responsabilitat al Govern de Kíev. "Els ucraïnesos tenen sistemes SA-11 en el seu arsenal, però no estem al corrent de l'existència de sistemes de míssils SAM ucraïnesos a la zona del enderrocament de l'avió i, sobretot, les forces ucraïneses no han disparat un sol míssil des del inici de la crisi ".

En general, Power ha reiterat que l'atac contra l'avió "segueix un patró d'accions característic dels separatistes recolzats per Rússia", i ha descrit el sinistre com una "tragèdia que no fa sinó subratllar la urgència i la determinació amb què hem d'insistir que Rússia prengui passos concrets per reduir la tensió a Ucraïna".

"Aquesta guerra pot acabar. Rússia pot acabar amb aquesta guerra i Rússia ha d'acabar amb aquesta guerra", ha conclòs Power.

El president dels EUA, Barack Obama, ha demanat un alto el foc immediat a l'est d'Ucraïna per permetre una investigació sobre el sinistre de l'avió de Malaysia Airlines que, segons ha assegurat, es va produir "sobre una àrea controlada pels rebels" prorussos.

"Cal que totes les parts s'adhereixin a un alto el foc immediat", va dir Obama en una declaració des de la sala de premsa de la Casa Blanca.