Els caps d'Estat i de govern de la Unió Europea (UE) no van aconseguir entendre's sobre els nomenaments en els càrrecs clau de les institucions comunitàries i van decidir tornar a intentar-ho en una altra cimera extraordinària el proper 30 d'agost. A l'inici de la reunió, alguns d'ells, com va suc- ceir amb els líders d'Alemanya, Espanya, Dinamarca i Holanda, entre d'altres, ja havien avançat que possiblement no hi hauria acord sobre els noms dels successors de l'alt representant per a la Política Exterior i del president permanent del Consell Europeu, els dos primers llocs que es volien decidir.

"És una pena, però el resultat no és dramàtic", va afirmar l'actual president del Consell, el belga Herman Van Rompuy, en finalitzar la reunió, alhora que va destacar que "no era el moment del consens" i que ara els països poden seguir negociant. Els Vint-i-vuit, va destacar, han d'"arribar a un acord global sobre el nomenament de l'alt representant, la presidència del Consell i altres elements. Sense un acord global no hi ha acord".

Consens difícil

També va insistir que per consensuar "els noms de llocs molt importants sovint es necessita temps. Vaig ser responsable de formació de governs, i els puc assegurar que això no es fa en un dia", va dir Van Rompuy, experimentat en les tradicionals complicades negociacions per formar els governs belgues.

Va afegir que abans de convocar la reunió "sabia molt bé que es podia no arribar a cap conclusió. Estic segur que el 30 d'agost s'arribarà a una decisió". "És normal que en aquest tipus d'operacions delicades ens prenguem el nostre temps i no s'arribi a un acord en el primer intent", va emfatitzar el polític belga, el primer a ocupar un lloc creat fa cinc anys i el mandat del qual expira el 30 de novembre.

El president del govern, Mariano Rajoy, va assegurar que espera que hi hagi suports suficients al Consell Europeu perquè el seu ministre d'Economia, Luis de Guindos, sigui el proper president de l'Eurogrup. Rajoy va explicar que al Consell Europeu no s'havia parlat del relleu al capdavant de l'Eurogrup, però, malgrat això, va confiar que De Guindos pugui obtenir aquest suport.

Aquesta ha estat la primera ocasió que el cap de l'Executiu assumeix explícitament i pública el seu desig que el seu ministre d'Economia aconsegueixi aquest important lloc institucional a la Unió Europea.