La tragèdia de l'avió de passatgers malaisi va avortar ahir la represa de les consultes entre el govern de Kíev i els insurgents prorussos. Just quan s'havien d'iniciar les negociacions, van aparèixer les primeres notícies del sinistre.

A causa de la profunda desconfiança entre ambdós bàndols en conflicte, els separatistes es van mostrar dimecres disposats a participar en les consultes, però només en format de videoconferència des de Donetsk. Havia de ser la tercera reunió del conegut com a Grup de Contacte que inclou representants d'Ucraïna, Rússia i l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE), mediadora en el conflicte que va esclatar l'abril passat.

Les quatre parts van celebrar el juny sengles reunions sense que aconseguissin avenços en la solució del conflicte, després del que els combats s'han intensificat, en particular a la frontera rus-ucraïnesa. El viceprimer ministre de l'autoproclamada república popular de Donetsk, Andrei Purguin, va assegurar que els rebels volien plantejar a Kíev un alto el foc, el bescanvi de presoners de guerra i la creació de corredors humanitaris. No obstant això, les coses ja s'havien torçat abans, ja que Ucraïna havia acusat ahir Rússia d'enderrocar un dels seus avions de guerra, un Su-25, segons Andrei Lisenko, el portaveu del Consell de Seguretat Nacional i Defensa ucraïnès.

Lisenko va denunciar també l'entrada en territori ucraïnès d'"homes verds", com eren coneguts els militars russos sense insígnia que van ser desplegats durant el recent conflicte de Crimea. A més, ahir es va saber que dos dels vuit tripulants de l'avió de transport An-26 abatut dilluns van ser trobats morts.