Un avió comercial que voli a uns 10.000 metres d'altura, com és el cas de l'avió malaisi que es va estavellar a Ucraïna, podria haver estat abatut per sistemes de míssils SAM terra-aire, segons experts de la revista de defensa Jane 's.

El vol de Malaysian Airlines MH17, que cobria la ruta entre Amsterdam i Kuala Lumpur, es va estavellar a la regió ucraïnesa de Donetsk, abatut suposadament per un míssil, i hi van morir 298 persones.

Per atacar un avió que voli a una altura de creuer caldria utilitzar sistemes de míssils SAM, com Kub o Buk, segons el director de l'àrea de míssils i coets de Jane 's, Doug Richardson. El sistema Kub (conegut a Occident com SA-6 "Gainful") pot servir per a blancs que esti-guin a una alçada de 8.000 metres, de manera que no podria aconseguir l'altura del vol MH17, segons l'expert. Tanmateix, el Buk (també anomenat a Occident com SA-11 "Gadfly") pot arribar a un objectiu que estigui a uns 22.000 metres d'altura, va afegir Richardson.

Els experts apunten a la possibilitat que hagi estat utilitzat el Buk en el cas de l'avió malaisi. Aquest sistema -segons Jane's- consisteix en un radar, que ajuda a transmetre la posició d'un objectiu aeri; un vehicle i un o més llançadors, cadascun d'aquests armat amb quatre míssils. En una operació -afegeix-, aquests elements operessin com un sistema d'armament integrat i és molt probable que la tripulació del vehicle conegui l'activitat aèria del lloc.

Per operar el sistema Buk es requereix una tripulació entrenada, d'acord amb la publicació.

Els sistemes de defensa antiaèria Buk són fabricats per l'empresa russa Almaz-Antéi, inclosa aquesta setmana a la nova llista de sancions per Washington contra companyies del sector estatal rus arran del conflicte armat a l'est d'Ucraïna. Segons diu l'empresa, els Buk tenen una capacitat d'assoliment d'objectius aerodinàmics a una alçada de 25 quilòmetres i poden disparar contra 24 blancs simultàniament.

El fiscal general d'Ucraïna, Vitali Yarema, va confirmar ahir que els separatistes prorussos no s'han apoderat dels seus sistemes de defensa antiaèria Buk que suposadament podrien haver estat utilitzats ahir per enderrocar l'avió malaisi que es va estavellar sobre Donetsk, a l'est del país. Després que l'avió fos abatut, els militars van informar el president Poroshenko que els terroristes "no disposen dels nostres sistemes Buk i S300. No s'han apoderat d'aquestes armes", va dir.