L'Audiència de Barcelona ha revocat la decisió del jutge d'instrucció de limitar a una imprudència l'actuació dels dos mossos imputats per la pilotada que va ferir Esther Quintana, en considerar que no es pot descartar que disparessin l'escopeta apuntant directament a les persones.

En una interlocutòria, la secció desena de l'Audiència dóna la raó a Quintana i revoca la decisió del titular del jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona, que el maig passat va rebutjar tramitar el cas per lesions doloses (que podria comportar penes d'entre 6 i 12 anys de presó).

Segons l'Audiència, en l'actual moment processal és "anticipat" determinar si els fets van ser "perpetrats a títol de dol o d'imprudència", ja que "la línia divisòria entre el dol eventual i la imprudència en ocasions pot ser molt feble". Per al tribunal, els fets investigats podrien correspondre tant a un dol eventual -on l'autor del delicte el comet malgrat conèixer l'alta probabilitat del resultat lesiu- o a una imprudència.

"Sent la línia divisòria entre el dol eventual i la culpa conscient en ocasions molt feble, no és aquest moment, sense ple coneixement de les proves, l'apte per fixar més enllà de tot dubte raonable si el tret es va fer dirigint el canó (de l'escopeta) directament a les persones, encara que fora amb la finalitat de dispersar-los, o bé sense apuntar-los i per només fer soroll", remarca l'acte.

Segons la sala, no es pot descartar que el subinspector i l'escopeter imputats sabessin que podien causar les lesions i tot i així decidissin actuar.

L'acte recorda que el mateix jutge d'instrucció admet com probable la tesi que l'ordre de disparar -donada pel subinspector- es donés quan els agents de la unitat antiavalots Dragó 40 es trobaven a l'interior del furgó policial, per la qual cosa l'escopeter "en tot cas va baixar amb una clara intenció de disparar".