El Memorial Democràtic i l'Arxiu Nacional de Catalunya col·laboraran en la investigació i custòdia dels arxius de la guerra civil i l'exili, segons un acord signat ahir per les dues institucions.

L'acord formalitzat determina que aquests fons, una vegada localitzats pel Memorial Democràtic en el desenvolupament de les seves activitats pròpies, es conservaran a l'ANC.

També està previst en el conveni la possibilitat de signar acords específics per col·laborar en programes de descripció i digitalització dels fons documentals ingressats, així com per produir conjuntament actes culturals, exposicions o edició de materials didàctics.

A partir de la formalització del conveni, tant el Memorial com l'ANC tenen prevista la formació d'una comissió paritària per impulsar el conveni i establir els programes concrets que s'han de dur a terme.

El primer exemple de l'acció conjunta entre el Memorial Democràtic i l'Arxiu Nacional de Catalunya és el llegat de l'artista Josep Bartolí, que ja s'ha dipositat a l'ANC. El fons inclou documentació personal; de la gestió i transport de l'obra; agendes; documentació mèdica; informació genealògica i correspondència personal i familiar; documentació de l'activitat com a dibuixant i il·lustrador: col·laboracions en premsa i treballs publicitaris; relacions de l'obra pictòrica; correspondència professional; notes i manuscrits autobiogràfics i polítics, obra publicada i guions cinematogràfics.